Tagdækker Trainee er et program, som den danske tagpapproducent Phønix Tag Materialer lancerede i 2019 for at hjælpe unge i gang og for at afhjælpe manglen på professionelle tagdækkere. Efter Tagdækker Trainee forløbet kan man arbejde videre som ufaglært hos tagdækkeren, eller man kan blive lærling og få et svendebrev, som Katja Lillelund nu har gjort.
Oprindeligt kom hun i kontakt med Tagdækker Trainee-programmet via jobcentret. Egentligt ville hun gerne have været tømrer, men kunne ikke finde en læreplads, så jobcentret foreslog hende at prøve tagdækkerfaget af. Nu – tre år senere – står en storsmilende, glad og selvsikker ung kvinde ved siden af sit svendestykke – hvor hun faktisk trak en svær opgave, en tagpapløsning, man ikke ser hver dag.
– Trainee-perioden på tre måneder var en rigtig god måde at afprøve faget på, for jeg vidste jo faktisk ikke så meget om det inden. Jeg har altid været god til at komme op om morgenen, så det var ikke et problem, siger hun smilende, mens hun viser sit svendestykke frem for kammerater og venner.
– Jeg synes, det var fedt. Jeg kan lide at arbejde ude i den friske luft, og jeg kan lide at bruge mine hænder, så jeg fandt ret hurtigt ud af, at det lige var mig, siger Katja Lillelund, der heldigvis ikke lider af højdeskræk. Det at kravle op på en stige er derfor ikke noget problem.
– Mange tror, at det kræver mange kræfter at være tagdækker. Det handler egentligt meget mere om teknik. Vi må jo alligevel ikke løfte mere end 25 kilo, og der er flere forskellige hjælpemidler til at håndtere det, når det bliver tungt, fortæller hun og understreger, at tagdækkerfaget bestemt ikke bør afskrække kvinder – tværtimod:
– Det er et fag, der kræver den samme grundighed og akkuratesse som mange andre fag, og her står pigerne ikke tilbage, siger hun.
En branche præget af mænd
Katja Lillelund er med sit uddannelsesvalg kommet ind i en branche, der altid har været og stadig er præget af mænd.
– Det er var en smule akavet i starten, lidt svært at komme ind som en del af holdet, men det faldt hurtigt på plads, da vi lærte hinanden at kende – og det går begge veje, siger hun og tilføjer, at der jo er noget jargon, som lige skal læres, men at hun i løbet af kort tid faldt ind som en fuldt accepteret del af holdet.
Har hænderne skruet rigtigt på
Katja Lillelund er en af dem, der har fået job efter endt uddannelse. Hun er blevet ansat på sin læreplads Phønix Tag i Ringe, hvor hun selv bor.
– Jeg er rigtig glad for at Katja vil fortsætte hos os, siger hendes mester, John Trier Lauridsen.
– Vi ser jo de unge lidt an, når de kommer til os, men jeg fandt ret hurtigt ud af, at Katja har hænderne skruet rigtigt på, og uden at skose andre, så har jeg opdaget, at kvinder har en grundighed, som jeg godt kan lide. Det samme i Katjas tilfælde – jeg har masser af dygtige folk, men der er forskel på, om man har det i sig, siger han.
Gerne flere kvinder
Phønix Tag beskæftiger 30 tagdækkere, der alle har en travl hverdag. John Trier Lauridsen vil derfor gerne ansætte flere kvindelige tagdækkere.
– Jeg vil gerne have flere kvinder op på taget. De kan sagtens håndtere det, og der bliver en lidt bedre balance, når begge køn er til stede. Tonen bliver en anelse mindre mandeagtig, siger han.
Karin Askholm, der er projektleder på Tagdækker Trainee-programmet, tilføjer:
– Katja var ung og lidt usikker og noget genert. Det er simpelthen fantastisk at se den personlige udvikling, og naturligvis se hende udvikle sig fagligt, fra at være ung, usikker og uprøvet, og nu smilende og selvsikker, og klar til verden med et 12-tal i fremlæggelsen, siger Karin Askholm.
Et vigtigt tilbud
Hun glæder sig meget over, at ca. 80 % af de unge, der bliver sluset ind i Tagdækker Trainee forløbet, gennemfører.
– Det er så vigtigt at få fat i dem, når de står der som helt unge, nogle af dem måske uden et fast ståsted. Det er et følsomt tidspunkt i livet, og det at finde en retning og få styr på hverdagen, betyder så uendeligt meget for et ungt menneske, siger Karin Askholm.
Siden traineeforløbet startede i foråret 2019, er der kun uddannet et par andre kvinder som tagdækkere.
Forløbet har ellers været en succes, hvilket tallene for første forløb viser. Her modtog 21 af 26 startende trainees deres trainee-bevis. I august samme år var 18 af dem i fast job og dermed ude af offentlig forsørgelse. 2 kom i lære som tagdækker.