Den interne stoleleg kommer i halen af et godkendt årsregnskab for 2021 for Arkil Holding A/S, der omfatter Arkil-koncernens danske og udenlandske aktiviteter. Omsætningen blev 3,7 mia. kr. og resultat af primær drift blev 120 mio. kr. svarende til en overskudsgrad på 3,3%.
– Aktivitet og resultat i 2021 er realiseret på et tilfredsstillende niveau, særligt i udlandet, og en samlet set rimelig lønsomhed. Året var dog specielt i 4. kvartal præget af stigende omkostninger, som også ser ud til at påvirke det kommende år. Dette gælder i udpræget grad for asfaltaktiviteterne i Danmark og Tyskland, men også det noget større anlægsområde oplever udfordringer, udtaler nytiltrådte adm. direktør i Arkil Holding, Jens Skjøt-Arkil, der kommer fra en stilling som CFO og direktør for forretningsudvikling i koncernen.
Generelt er aktiviteten stigende inden for projekter, som relaterer sig til den grønne omstilling og klimatilpasning. Specielt i Danmark udvises der stadigt større interesse fra bygherrer på løsninger, der kan bidrage til CO2-reduktioner og mindske klimabelastningen i både anlægs- og driftsfasen.
Dette er aktiviteter, som Arkil har stor erfaring og kompetence indenfor, og det opvejer den hidtil lave aktivitet på den statslige infrastruktur, der har præget de senere år i Danmark.
– Der er generelt høj aktivitet i den danske bygge- og anlægsbranche, hvilket vi også i Arkil har fordel af. Vi har dog i 2021 oplevet udsving i lønsomhed, blandt andet forårsaget af stigende omkostninger på energi og bitumen, som især indgår i asfaltproduktion. Anlægsområdet påvirkes også heraf, nogle steder mere end andre, ligesom enkelte projekter er realiseret dårligere end forventet, udtaler Jørgen Søndergaard, adm. direktør i Arkil A/S, som står for Arkil-koncernens danske aktiviteter.
Virksomheden beskæftiger ca. 2.100 medarbejdere hovedsageligt i Danmark, Tyskland og Irland. Ca. 40 % af omsætningen stammer fra aktiviteter uden for Danmark.
Ordrebeholdningen ved indgangen til 2022 peger på en fortsat tilfredsstillende aktivitet, men krigen i Ukraine og de afledte effekter med stigende omkostninger til råvarer og ydelser, der indgår i produktionen, forventes at have negativ indflydelse på lønsomheden i 2022.
Nye folk i bestyrelsen
Ændringerne i ledelsen kommer bl.a. på bagkant af, at Agnete Raaschou-Nielsen ikke genopstiller til bestyrelsen efter 12 år som bestyrelsesmedlem, heraf 8 år som formand; en post som hun dengang overtog fra Niels Arkil. Det er Niels Arkils sønner, Jesper Arkil og Jens Skjøt-Arkil, der nu begge træder ind som nye medlemmer af bestyrelsen, hvor Jesper Arkil overtager formandsposten.
– Ser man tilbage på det forgangne årti, er der sket en forrygende udvikling i virksomheden, med både store muligheder og udfordringer, som det så ofte ses i entreprenørbranchen. Agnete har med sit indsigtsfulde og rolige overblik sat sit præg på retningen og værdierne og været en garant for den ordentlighed, som vi prioriterer så højt i Arkil. Det er vi både som virksomhed og som familie hende dybt taknemlig for, siger Jesper Arkil, der altså er trådt tilbage som adm. direktør for Arkil Holding. Stillingen overtages af hans bror Jens Skjøt-Arkil, der hidtil har været CFO og direktør i koncernen.
– At vi som ejere nu træder ind i bestyrelsen, er det naturlige næste skridt for os og virksomheden, udtaler Jesper Arkil.
Bestyrelsen i Arkil Holding består herefter af Jesper Arkil (formand), Steffen Baungaard (næstformand), Birgitte Brinch Madsen, Steen Brødbæk, Flemming Lyngholm og Jens Skjøt-Arkil.