Holstebro går forrest og hiver første kommunale FSC-projektcertifikat hjem

Holstebro har som den første kommune ladet et projekt FSC-projektcertificere. Certifikatet bevidner, at alle de forskellige træarter, der er brugt ved Tvis Mølle Naturlaboratorium, er FSC-certificerede.
Bro og trækfærge ved Vandlaboratoriet ved Tvis Å er opført i otte forskellige FSC-certificerede tropiske træarter. Andre steder i projektet er der brugt abodo, varmebehandlet fyrretræ fra New Zealand og europæisk eg.
Bro og trækfærge ved Vandlaboratoriet ved Tvis Å er opført i otte forskellige FSC-certificerede tropiske træarter. Andre steder i projektet er der brugt abodo, varmebehandlet fyrretræ fra New Zealand og europæisk eg.

Fordele ved FSC-projektcertificering

  • – Dokumentation for ansvarligt træ til mere bæredygtigt byggeri
  • – Bidrag til DGNB, Svanen og andre lignende ordninger
  • – Bidrag til FN’s Verdensmål
  • – Anerkendt og udbredt certificeringsordning
  • – Underbygget etisk markedsføring og kommunikation
  • – ‘Konkret tiltag i bæredygtigt byggeri’
  • Projektcertificeringen giver bygherrer og byggefirmaer en enkel certificering til bæredygtigt træ.
  • Certificeringen tager højde for, at man ikke nødvendigvis kan skaffe alle de anvendte byggematerialer af træ FSC-certificerede.
  • Kilde: FSC Danmark

De to nye lærings- og aktivitetsplatforme ved Tvis Mølle Naturlaboratorium – Vand- og Naturlaboratorierne – er det første danske, kommunale byggeprojekt, der er blevet certificeret efter FSC’s projektcertificeringsstandard. Det betyder, at Holstebro Kommune har fået certifikat og bevis på, at de anvendte træmaterialer er fra ansvarligt drevne FSC-certificerede skove og andre ansvarlige kilder.

Alt træ, der er brugt til projektet, er FSC-certificeret, hvilket betyder ansvarlig brug af verdens skovressourcer. Det går godt i tråd med, at naturlaboratoriet formidler læring om natur, vand og bæredygtighed.

– Samtidig står vi overfor, at krav til bæredygtighed i byggeriet bliver indfaset i bygningsreglementet over de kommende år. Derfor gav det god mening at sikre ansvarligt træ til byggeriet, så viden om det kan formidles til besøgende, og samtidig kunne vi også selv gøre os erfaringer om, hvordan bæredygtighed kan dokumenteres, lyder det fra chef i Teknik og Miljø i Holstebro Kommune, Torben Mølgaard.

Firstmover og forbillede for andre kommuner

I FSC Danmark er man begejstret for Holstebro Kommunes FSC-projektcertificering, som, efter organisationens vurdering, vil få en stor effekt i byggebranchen.

– Vi håber, at andre vil følge trop og sætte fokus på deres brug og indkøb af træbaserede materialer. Træ er et eftertragtet byggemateriale, og vi skal bruge det ansvarligt, så vi bidrager positivt til verdensmålene, biodiversitetsagendaen og andre vigtige grønne dagsordener, fortæller Morten Hadsund Brodde, relation manager og rådgiver hos FSC Danmark.

Krav bliver ikke omsat til handling

I dag stiller mange offentlige og private bygherrer krav om brug af certificeret træ i byggeriet, og med projektcertificering sikrer bygherrerne, at de får konkret dokumentation for, at kravene føres ud i livet.

– Vores erfaringer viser desværre, at de krav bygherrer stiller, ikke altid bliver omsat i konkret handling. Ved at vælge at få byggeriet FSC-projektcertificeret, modtager bygherren et certifikat for det enkelte projekt, der viser, at her er kravet til certificeret træ blevet honoreret. Her er det blevet kontrolleret – også selvom det ikke står i udbudsmaterialet. Det har den styrke, at bygherren – i dette tilfælde kommunen – kan kommunikere om det, bruge FSC-logoet og vise borgerne, at ‘her har vi gjort noget ekstra’, siger Morten Hadsund Brodde til Dagens Byggeri.

Mangfoldig brug af træ

Vandlaboratoriet i Holstebro Kommune er udformet som en bro, der skyder sig fra mergelsøen hen over Tvis Å. Ved broen er der en trækfærge, som kan trækkes over mergelsøen og tilbage igen. Broen og færgen er lavet af otte forskellige FSC-certificerede tropiske træarter, hvilket giver rig mulighed for at formidle om de forskellige træarters holdbarhed og ansvarlige oprindelse.

– Når vi bruger træ, skal vi passe på med at forelske os i få arter. En mangfoldig brug af certificerede træarter med fokus på deres styrker og egenskaber er vejen frem. Også for at undgå overudnyttelse af få arter, som vi har set historisk særligt med tropisk træ. Vand- og Naturlaboratoriet er et super godt eksempel på, hvordan man kan bringe mange forskellige arter i spil, forklarer Morten Hadsund Brodde

Naturlaboratoriet er det femte FSC-projektcertificerede projekt herhjemme. Læs mere om det tredje projektcertificerede byggeri her.

Tre modeller

FSC-projektcertificeringen fås i tre modeller:

– Fuld projektcertificering

– Certificering af specifikke dele/komponenter

– Procentcertificering

I fuld projektcertificering, som er det, Holstebro Kommune har opnået, er alt træ i projektet FSC-certificeret. Her må projektet indeholde op til 2 % ikke-certificerede og ikke-kontrollerede materialer, hvis de ikke er synlige i det færdige projekt.

I den anden model er kun specifikke byggematerialer certificeret. Projektbeviset vil vise, hvilke komponenter der er FSC-mærkede. I den tredje løsning kan man med en procentsats oplyse, hvor mange procent af projektets materialer, der er FSC-certificerede.

Sky Garden, der er en offentligt tilgængelig tagterrasse i London, er FSC-projektcertificeret, selvom den umiddelbart ser ud til primært at bestå af glas og beton. Indvendigt er der dog brugt meget FSC-certificeret træ. Foto: Getty Images
Sky Garden, der er en offentligt tilgængelig tagterrasse i London, er FSC-projektcertificeret, selvom den umiddelbart ser ud til primært at bestå af glas og beton. Indvendigt er der dog brugt meget FSC-certificeret træ. Foto: Getty Images

Man kan certificere alt muligt

Det er ikke kun træsommerhuse og småprojekter, der kan opnå en FSC-projektcertificering. I London er eksempelvis projektet Sky Garden, som Canary Wharf Group står bag, projektcertificeret. Sky Garden ser udefra ud til mest at være bygget af beton og glas, men der er brugt rigtig meget træ indvendigt, fortæller Morten Hadsund Brodde.

– Man kan certificere alt muligt: Skulpturer, havnepromenader, renoveringer. Alle steder, hvor træ – også plader, døre og vinduer – er en del af det visuelle, siger han og understreger, at han håber, at de ændrede krav til at opnå en projektcertificering vil få flere i gang med frivilligt at bruge FSC-mærket træ – også selvom det ikke står i udbudsmaterialet.

– Standarden er ændret, så det nu er nemmere at gå til. Før 2018 passede den ikke så godt til de udførende, men nu har vi skrællet de unødvendige krav fra, så det er mere oplaget at bruge. Alt forarbejdet er gjort, og der er ikke så mange benspænd i det. Så der burde være flere, der fatter interesse for det. Vi håber at få flere og flere offentlige bygherrer med – også de danske kommuner, slutter Morten Hadsund Brodde.

Relateret indhold