109 år gammel bygning får nyt hjerte

UGENS PROJEKT: I 2005 blev Københavns Energis gamle kontorbygning i Vognmagergade taget i brug som skole. En fin bygning, men med én stor mangel - et stort rum, hvor alle kan samles. Det bliver der lavet om på nu.
At skabe et stort aula-rum i en 109 år gammel bygning er et kæmpe renoveringsprojekt. Fotos: Laark.
At skabe et stort aula-rum i en 109 år gammel bygning er et kæmpe renoveringsprojekt. Fotos: Laark.

HVUC skole

  • Adresse: Vognmagergade 8, 1120 København K.
  • Bygningsart: Ombygning / renovering.
  • Areal: 800 m2.
  • Bygherre: Københavns Voksen Uddannelses Center
  • Totalrådgiver: Laark ApS
  • Arkitekt: Laark ApS
  • Ingeniør: Bang & Beenfeldt A/S
  • Ingeniør (el): Gert Carstensen A/S
  • Hovedentreprenør: Tømrer- og Snedkermester Jacob Pedersen A/S.
  • Stadie: Byggeplads etableres.
  • Start: Maj 2022.
  • Slut: Maj 2023.
  • Budget: 23 mio. kr.
  • Kilde: Byggefakta

Det er en stor operation, den 109 år gamle bygning i Vogmagergade nu skal igennem. Opført i årene 1912-1913 efter alle kunstens regler til Københavns Belysningsvæsen, som senere blev omdøbt til Københavns Energi.

I 2005 rykkede Københavns Energi ud, og bygningen blev indrettet til Københavns voksenundervisningscenter (KVUC). Og trods bygningens mange kvaliteter, så lider den under en klar mangel i funktionen som skole.

Den mangler det store rum, hvor alle kan samles.

Kontorbygningen er nemlig ikke født med en aula – der mangler derfor et centralt samlingssted, et “hjerte” for skolen.

De rette dimensioner

Men nu skal skolen have sin aula. Opgaven med at “indtransplantere” et nyt hjerterum tilfaldt arkitekterne fra LAARK. Og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bidrager til finansieringen.

Udgangspunktet for projektet er den oprindelige parkeringskælder, der indtil nu har været anvendt som aula – et langt og smalt rum med gennemkørsel gennem hele bygningen.

Den første opgave bliver således at skabe et rum med de rette dimensioner. Det sker ved at “grave” sig ind i de tilstødende gymnastikrum, så de inddrages i rummet. Samtidigt udskiftes og hæves det eksisterende gårddæk.

Resultatet bliver 800 m2 aula, der samtidigt kan fungere som studiesal og til undervisning.

Mødet mellem nyt og gammelt

Projektets vision inddrager både de historiske værdier og bygningens nye funktion.

– En del af arbejdet har været at finde bygningens gamle identitet, fortæller Michael W. Laungaard arkitekt og indehaver af Laark.

– Samtidigt er urbanisme og mangfoldighed en væsentlig del af skolens identitet, fortæller han videre. Løsningen er blevet et differentieret udtryk. Hvor hovedingredienserne er de kraftige betonkonstruktioner, som blotlægges og skaber et råt udtryk, kombineret med varme elementer i træ.

Et unikt loft

Godt lys og god akustik kan være en udfordring, når man indretter en aula i en gammel parkeringskælder. Her er arkitekterne fra Laark gået sammen med designerne fra Grape om en unik løsning.

– Loftet skal sættes i scene, fortæller Michael W. Laungaard.

Den nye konstruktion, der erstatter det nuværende gårddæk udføres, som vaffeldæk med glastag. Trækassetterne bliver en væsentlig del af rummets visuelle udtryk samtidigt med, at de har en akustikregulerende funktion. Derudover er der arbejdet meget med lyssætningen, der skal spille sammen med det naturlige ovenlys.

Det blev Tømrer- og Snedkermester Jacob Pedersen, der løb med opgaven, og arbejdet begynder lige straks.

Relateret indhold