Bygningspuljen står klar med en ny omgang støtte på 300 mio. kr.

Onsdag den 16. marts kl. 10 åbner Energistyrelsen igen for Bygningspuljen. Puljen giver tilskud til boligforbedringer, der sparer energi. Tekniq Arbejdsgiverne forventer, at mange vil ansøge om støtte til varmepumper.
16. marts er det med at sidde klar bag skærmen, hvis boligen har behov for en energimæssig opgradering i form af eksempelvis en varmepumpe. De tidligere gange, Bygningspuljen er åbnet op, har der været fuldt tryk på ansøgningsportalen. Arkivfoto
16. marts er det med at sidde klar bag skærmen, hvis boligen har behov for en energimæssig opgradering i form af eksempelvis en varmepumpe. De tidligere gange, Bygningspuljen er åbnet op, har der været fuldt tryk på ansøgningsportalen. Arkivfoto

Fakta om Bygningspuljen

  • – Bygningspuljen udspringer af Energiaftalen 2018. Den skal medvirke til at skabe besparelser i energiforbruget i helårsboliger.
  • – Bygningspuljen har siden den første runde i 2020 givet tilsagn om tilskud til over 26.000 boligejere.
  • – Cirka 8.000 tilsagn er gået til projekter om isolering, vinduer og ventilation, og cirka 18.000 tilsagn er givet til at skifte til varmepumpe fra bl.a. oliefyr og naturgas.
  • – Man kan søge tilskud som privatperson, andelsboligforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution.

Snart bliver det igen muligt for landets boligejere at søge om tilskud fra Bygningspuljen til eksempelvis at skifte fra naturgas eller oliefyr til varmepumpe, efterisolere huset eller sætte nye vinduer i.

Projekterne sparer energi i de huse, hvor forbedringerne gennemføres. I denne omgang er der 300 millioner kroner i puljen. Det er en mere end puljen sidste år på samme tid, hvor der var 250 mio. kr. i puljen, men en smule mindre end efterårets pulje på 330-340 mio. kr.

Begge gange har der været tryk på, og for et år siden måtte en stor del af de ventende boligejere gå skuffede i seng, da kun en ud af ti fik del i tilskudspuljen.

I efteråret 2021 var det især varmepumper, der blev søgt tilskud til. Læs om det her.

Alle kan søge om tilskud til at få en varmepumpe, mens tilskud til energiforbedrende tiltag fra og med sidste ansøgningsrunde er målrettet de boliger, der trænger mest. Det betyder, at kun helårsboliger med energimærkerne E, F og G kan få tilskud til projekter som isolering og udskiftning af vinduer.

- Vi oplever en meget stor interesse for at komme af med den fossile bygningsopvarmning. Alene i 2021 steg salget af varmepumper, der kan erstatte naturgas- og oliefyr med mere end 50 %, fortæller chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, Troels Hartung, der opfordrer politikerne til, at der lægges flere penge i Bygningspuljen.
– Vi oplever en meget stor interesse for at komme af med den fossile bygningsopvarmning. Alene i 2021 steg salget af varmepumper, der kan erstatte naturgas- og oliefyr med mere end 50 %, fortæller chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, Troels Hartung, der opfordrer politikerne til, at der lægges flere penge i Bygningspuljen.

Interessen for varmepumper er eksploderet

Danskernes interesse for varmepumper er nærmest eksploderet de senere år – og ikke mindst i takt med at priserne på naturgas har nået rekordhøjder. Brancheforeningen Tekniq Arbejdsgiverne forventer derfor, at mange boligejere vil søge tilskud til netop varmepumper via Bygningspuljen og opfordrer ansøgere til at være hurtigt ude, hvis de vil have del i pengene.

– Vi oplever en meget stor interesse for at komme af med den fossile bygningsopvarmning. Alene i 2021 steg salget af varmepumper, der kan erstatte naturgas- og oliefyr med mere end 50 % – hjulpet godt på vej af den politiske prioritering af tilskudsmidler på området, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

– Vi forventer, at puljen i denne omgang vil støtte skrotningen af 10.000-12.000 naturgas- eller oliefyr. Vi forventer dog også at interessen for at skrotte sit fyr er øget så kraftigt, så tilskudspuljen derfor ikke står mål med interessen, vurderer Troels Hartung.

Han opfordrer til, at der lægges yderligere midler i tilskudspuljen:

– Puljen er desværre beskåret i forhold til sidste år. Samtidig bortfalder håndværkerfradraget, hvilket kommer til at virke som en bremse for folks ønske om at konvertere, og betyder, at vi ikke kommer til at skrotte så mange olie- og naturgasfyr som muligt. Omvendt så betyder de stigende priser på ikke mindst gas, at gevinsten ved at konvertere også vokser markant.

Plaget af it-udfordringer

I tidligere runder har ansøgningsportalen for Bygningspuljen været plaget af udfordringer med det IT-system, ansøgerne møder. Systemleverandøren og driftsleverandøren bag ansøgningssystemet har arbejdet med at udbedre disse fejl. Dette er dog ikke en garanti mod nye tekniske problemer. Det har dog været en prioritet at få pengene ud til borgerne og skabe energibesparelser – ikke mindst i lyset af den aktuelle fossile energikrise.

Energistyrelsen opfordrer derfor til at have tålmodighed, når man ansøger, og arbejder sideløbende på et mere brugervenligt ansøgningssystem, som kan gøre det lettere at søge tilskud i fremtiden.

Der bliver åbnet for ansøgninger klokken 10 den 16. marts, men allerede fra kl. 9 kan man ‘gå ind’ i et digitalt venteværelse. Alle i venteværelset får tildelt en vilkårlig plads i køen klokken 10.

Ansøgningsportalen lukker igen for adgang kl. 18. Hvis man allerede er inde på portalen, skal man færdiggøre sin ansøgning inden kl. 20. Har man brug for rådgivning undervejs, har Energistyrelsens Rådgivningstjeneste udvidet åbningstider for henvendelser fra kl. 8-20.

Inden åbningen er det en god idé at forberede ansøgningen på SparEnergi.dk/tilskud. Her findes bl.a. en Tilskudsberegner, hvor man kan se, hvor meget man cirka kan søge i tilskud til et projekt.

Relateret indhold