Trailcenter skal få bornholmerne til naturens top

Ved Kongemindet på klippeøens højeste punkt, Rytterknægten, er planen at opføre en friluftsfacilitet som et fælles mødested for aktive naturoplevelser for bornholmerne og øens mange outdoor-turister.
Trailcenteret ved Rytterknægten skal medvirke til at sænke barrieren for deltagelse, så de naturuvante finder sig bedre tilpas i naturen gennem et indbydende og trygt udgangspunkt, hvor de kan tage ved lære af skovens øvrige brugere. Visualisering. Lokale og Anlægsfonden.
Trailcenteret ved Rytterknægten skal medvirke til at sænke barrieren for deltagelse, så de naturuvante finder sig bedre tilpas i naturen gennem et indbydende og trygt udgangspunkt, hvor de kan tage ved lære af skovens øvrige brugere. Visualisering. Lokale og Anlægsfonden.

Trailcenteret ved Rytterknægten skal fungere som en introducerende port til det aktive udeliv for de nye besøgende i naturen og løfte serviceniveauet for de mange etablerede brugergrupper. En bærende idé har været at skabe gode rammer om mødet mellem skovens brugergrupper i en facilitet, hvor alle er velkomne.

Det er Matters Arkitekter, der har tegnet skitserne til Trailcenteret, og det er gjort med en stor forståelse for områdets natur og Rytterknægtens ikoniske placering midt i Almindingen.

Trailcenteret består af en platform, der svæver over skovbunden og strækker sine ‘arme’ ud i den omkringliggende natur, og som indeholder forskellige opholdsmuligheder, zone til cykelservice og opbevaring af diverse udstyr. Det rummer et 100 kvm overdækket område, hvor der bliver plads til ophold, depot, spisezone med udekøkken og et formidlingsområde, der skal give de besøgende viden om stier og ruter og indsigt i områdets natur. Af de 100 m2 bliver 20 kvm af et opvarmet rum, hvor man kan søge ly, når vejret bliver for koldt.

Projektet er en del af partnerskabsprojektet ‘Danske Trailcentre’, hvor DIF, Lokale og Anlægsfonden og fem kommuner har udviklet faciliteter, der skal understøtte, at både nuværende og nye brugere kan mødes i naturen omkring aktivt udeliv.

Bred brugerinddragelse

Området rummer i forvejen udsigtstårnet Kongemindet, en mindre cafébygning med offentlige toiletter, parkeringsmuligheder, et bredt udvalg af stier og et større mountainbikeområde med spor i alle sværhedsgrader.

– Projektets indhold og udformning er blevet til gennem en meget bred og kreativ brugerinddragelsesproces styret af Bornholms Regionskommune og arkitekterne, hvor jeg er helt sikker på, at alle de involverede kan se deres input afspejlet direkte i Rytterknægtens kommende trailcenter, siger Jens Øyås Møller, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, og tilføjer:

– Projektet er desuden et stærkt eksempel på et godt samarbejde mellem Naturstyrelsen Bornholm som lodsejer og Regionskommunen som bygningsejer og driftsherre.

En katalysator for sundhed

Karen-Magrethe Hansen Bager, direktør DGI Bornholm, fortæller om projektet:

– Naturen er blevet bornholmernes foretrukne bevægelsesarena, og vi tror, at naturen i de kommende år bliver en væsentlig katalysator for sundhed, både fysisk og mentalt. Trailcenteret på Rytterknægten kommer til at spille en væsentlig rolle for begge dele, som et centralt samlingspunkt, der kan understøtte aktivitet og fællesskab på tværs af mange grupper, både foreninger og selvorganiserede. DGI Bornholm har spillet en væsentlig rolle i hele udviklingsprocessen, og vi glæder os til at tage trailcenteret i brug.

Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 900.000 kroner.

Relateret indhold