Ny milliardregning: Supersygehus sprænger budgettet med 43 pct.

Budgetoverskridelsen slår alle rekorder på det kommende supersygehus Nyt Hospital Nordsjælland. Budgettet forventes overskredet med hele 43 %, mens åbningen nu bliver udskudt til 2026 - seks år efter det oprindeligt planlagte.
Det er ikke første gang, der kommer meldinger om forrykkede tids- og budgetrammer på byggeriet af det nye hospital i Hillerød. Arkivfoto: Louise S. Strøbech
Det er ikke første gang, der kommer meldinger om forrykkede tids- og budgetrammer på byggeriet af det nye hospital i Hillerød. Arkivfoto: Louise S. Strøbech

Kun to måneder efter den seneste udmelding om både yderligere forsinkelse og øgede udgifter på byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland må Sundhedsministeriet og Region Hovedstaden endnu en gang stille sig frem og melde ud, at det kommende supersygehus i Nordsjælland forsinkes endnu mere. Samtidig skrider budgettet yderligere, så det nu rammer en overskridelse på op mod 43 %. Det skriver Berlingske.

Det oprindelige budget for byggeriet var ifølge Berlingske på ca. 4,9 mia. kr., men med de 43 % ekstra, løber udgifterne nu et godt stykke op over seks mia. kr.

Dermed kommer byggeriet ved Hillerød til at stå tilbage med den suverænt største budgetoverskridelse blandt de i alt 16 supersygehusprojekter, når byggeriet er færdigt i – måske – 2026.

Store prisstigninger

Og det ér åbenbart ikke nemt at bygge supersygehus. Mange af de 16 nye supersygehuse, der bliver eller allerede er bygget, lider under budgetoverskridelser og forsinkelser bl.a. på grund af manglen på kvalificeret arbejdskraft, konflikter og voldgiftssager mellem parterne i projekterne samt stigende priser på byggematerialer kombineret med leveranceforsinkelser.

Projektet i Hillerød er især ramt af meget store prisstigninger på træ, aluminium og stål som følge af krigen i Ukraine.

Andre steder, hvor de nye supersygehuse lader vente på sig, er i Odense, på Nyt Hospital Bispebjerg, i Aalborg og på Mary Elizabeths Hospital for børn, unge, gravide på Rigshospitalet.

For optimistiske

Alle steder har man de samme, grelle udfordringer som i Nordsjælland, hvilket får følgende kommentar med på vejen af sektionsleder Jan Karlshøj på DTU Construct:

– Det virker til, at man fra politisk hold ofte er for optimistiske, når man planlægger og budgetterer projekterne i forhold til, hvad det reelt kommer til at koste, siger Jan Karlshøj til Berlingske.

De omfattende problemer i forbindelse med byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland har nu fået Rigsrevisionen til at sætte gang i en forundersøgelse af byggeriet, hvor Rigsrevisionen vil undersøge regionens budgettering og styring fra 2018 og frem. På baggrund af forundersøgelsen vil man beslutte, om der er grundlag for at gennemføre en større undersøgelse.

Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Herzog & de Meuron Architekten er totalrådgivere og arkitekter på det nye hospital i Hillerød, der dækker ca. 118.000 kvm og oprindeligt havde et samlet budget på ca. 4,9 mia. kr. Arkivfoto: Louise S. Strøbech
Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Herzog & de Meuron Architekten er totalrådgivere og arkitekter på det nye hospital i Hillerød, der dækker ca. 118.000 kvm og oprindeligt havde et samlet budget på ca. 4,9 mia. kr. Arkivfoto: Louise S. Strøbech

Hjælp!

Formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt, er bekymret for regionens økonomi som følge af de store budgetoverskridelser, og håber nu på hjælp til at betale ekstraregningerne. Ellers kan det få graverende konsekvenser for færdiggørelsen af det nye hospital i Nordsjælland, men også for andre af regionens store bygge- og anlægsprojekter som bl.a. Nyt Hospital Bispebjerg og den nye letbane.

– Vi har behov for, at staten går ind og hjælper, fordi byggepriserne er steget meget mere end det løn- og prisindeks, som økonomien i byggerierne reguleres efter. Ellers kan man frygte, at vi simpelthen ikke har råd til at betale alle de ekstraudgifter, siger han til Berlingske.

Et enkelt sted i regionen er man lykkedes med at bygge et sundhedsbyggeri inden for både tids- og budgetrammen. Her har bygherre, Helsingør Kommune, været til stede på byggepladsen fra byggeriets start. Læs om det her.

Relateret indhold