Frederikshavn-renovering sparer ressourcer i mindre støv og støj

Med støtte fra Landsbyggefonden investerer boligforeningen Vesterport en lille halv mia. kr. i en omfattende renovering af kvarteret 'Det gamle Vesterport' i Frederikshavn.
Byggeprocessen går efter planen i gang i juli '22 og løber over de næste 3,5 år med forventet aflevering i begyndelsen af 2026.
Byggeprocessen går efter planen i gang i juli '22 og løber over de næste 3,5 år med forventet aflevering i begyndelsen af 2026.

Om renoveringen af ‘Det Gamle Vesterport’

  • – Renovering af 538 almene familieboliger med et samlet boligareal på 40.654 m2
  • – 20 boligblokke med to eller tre etager samt kælder. Derudover fem rækkehusenheder med to etager og krybekælder
  • – Der skal skiftes mere end 4000 vinduer
  • – Mere end 1 million mursten skal bruges i de nye facader
  • – 451 badeværelser skal renoveres
  • – 383 altaner skal udvides
  • – 20 nye elevatorer skal etableres

MT Højgaard Danmark har vundet totalentreprisen på at renovere de 538 boliger på i alt 40.654 m2. Opgaven, der har en entreprisesum på 400 mio. kr. inkl. moms, udgør størsteparten af det samlede projekt.

De 20 boligblokke og 5 rækkehusenheder i ‘Det gamle Vesterport’ er den ældste afdeling af Boligforeningen Vesterport – de ældste dele er fra 1946. Alle boliger står med renoveringen over for en større opgradering både indvendigt og udvendigt. Alle boligblokke skal have nye facader med bedre isolering og nye vinduer, og de boligblokke, som ikke har fået skiftet tag for nylig, får også udskiftet tagene. Desuden skal alle altaner udvides, og indvendigt får alle lejligheder i bebyggelsen nye badeværelser.

– Vi ser frem til, at vi med renoveringen kan fremtidssikre kvarteret og skabe nogle tidssvarende og bæredygtige boliger. Vi har i de senere år gennemført flere store renoveringsprojekter, men dette er den største i boligforeningens historie. ‘Det gamle Vesterport’ er det ældste af vores afdelinger, og et klassisk byggeri fra efterkrigstiden. Det er vigtigt for os at udvise rettidig omhu, så ‘Det gamle Vesterport’ også fremadrettet er en attraktiv afdeling, siger direktør for Boligforeningen Vesterport, Steen Møller Andersen.

Bæredygtig og mindre generende løsning

Blandt flere innovative løsninger, der både kan spare ressourcer og gøre renoveringen mere bæredygtig, har man valgt at lade de gamle mursten sidde på facaderne og bygge isolering og en ny murstensfacade udenpå.

– Ved at udnytte et højisolerende materiale bliver muren i sidste ende ikke meget tykkere, end hvis vi havde fjernet den gamle facade og bygget en ny op på mere traditionel vis. Samtidig sparer vi nedbrydning. Det er både en mere bæredygtig løsning, fordi vi får mindre affald, og en proces, som er mindre generende for beboerne, fordi vi både støver og støjer mindre, fortæller Lasse Sloth Andersen, afdelingsdirektør i MT Højgaard Danmark og tilføjer, at MT Højgaard Danmark kommer til at udføre en stor del af opgaven i egenproduktion:

– Både murere, tømrere og betonarbejdere på projektet er vores egne folk. Det er med til at sikre en høj håndværksfaglig kvalitet og en konkurrencedygtig pris, at vi kan bruge vores egne medarbejdere, siger han.

I den kommende periode skal projekteringen af projektet gøres færdig. Byggeprocessen går efter planen i gang i juli ’22 og løber over de næste 3,5 år med forventet aflevering i begyndelsen af 2026.

Relateret indhold