Flex-byggesystemet
- Flex er opbygget over fire begreber med fleksibilitet som fællesnævner.
- Pædagogik: Den pædagogiske fleksibilitet kommer til udtryk i udformningen af de individuelle funktioners plads i helheden og muligheden for at indpasse de fysiske rammer efter de skiftende pædagogiske behov.
- Kontekst: Dispositionen af enheder og knudepunkter, det faste og det fleksible, er designet til at blive tilpasset forskellige kontekster; den kompakte by, det åbne landskab, det kuperede terræn etc.
- Materiale: Materialefleksibiliteten sættes i system med et materialekatalog, som er udviklet specifikt til byggesystemet. På denne måde kan konceptet nemt tilpasses ift. kontekst, størrelse, økonomi, ambitionsniveau og ønsker.
- Byggeteknik: Den byggetekniske fleksibilitet sikres ved, at bygningen udføres som et økonomisk fordelagtigt modulbyggeri, hvor modulerne bygges på fabrikken og fragtes færdige til byggepladsen. Dette mindsker omkostninger og tid på byggepladsen, sikrer kvaliteten og minimerer risikoen for skader forårsaget af ydre påvirkninger, vejr og vind.
- Den nye Flex-daginstitution i Lejre skal stå færdig og klar til brug i foråret 2022.
Bæredygtighed er ikke nyt i Lejre Kommune, der i en årrække har arbejdet med at udvikle en bæredygtig adfærd, både når det kommer til at købe mere grønt ind, genanvende produkter og reducere transport. Den bæredygtige strategi udmøntede sig i juli 2019 i færdiggørelsen af de 46 svanemærkede huse i bofællesskabet EcoVillage Skråningen I, og allerede i marts 2021 var det ligeledes bæredygtige Skråningen II med 53 boliger klar til indflytning.
Nu er det så kommunens første svanemærkede daginstitution, der er på tegnebrættet. Institutionen bygges af 20 nyudviklede træmoduler, som bliver produceret på modulproducenten Scandi Bygs strømlinede produktion i Løgstør og fragtes færdige til byggepladsen.
Bæredygtighed og sundhed i fokus
Det helt nye byggekoncept hedder Flex og består af moduler tilpasset daginstitutioner. Modulerne er af træ og kan certificeres med miljøcertifikater såsom Svanemærket og DGNB. Bag konceptet, der kan tilpasses ønsker til pædagogiske fleksibilitet, landskab, størrelse, økonomi, ambitionsniveau m.v., står Scandi Byg og den rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomhed Sweco.
– Med Flex kan vi på kort tid bygge i en kvalitet, der er lige så høj som traditionelt byggeri. Vi bygger, så vi er sikre på, at både bæredygtighed og sundhed er i fokus. Der er et samfundsbehov for at indtænke nye institutionsløsninger, der nemt kan tilpasses efter ambitionsniveau og ønsker. Dette er vores bud på, hvordan vi med ét modulært byggesystem kan opnå stor fleksibilitet i forhold til arkitektur, pædagogik, kontekst, materialer og byggeteknik i fremtidens daginstitutioner, siger Eva Bjerring, markedschef i Sweco Architects.
Hun suppleres af administrerende direktør i Scandi Byg, Christian Halken:
– Med konceptet har vi på forhånd truffet mange af de svære valg ved hjælp af den modulære byggemetode. Det præfabrikerede byggesystem giver blandt andet mulighed for at imødekomme ønsker til størrelsen af bygninger, deres fysiske tilpasning og den arkitektoniske profil – uanset om institutionen skal ligge i et åbent landskab, i et kuperet terræn eller i en tæt bymæssig kontekst. Hertil giver konceptet mulighed for at indpasse de fysiske rammer efter de skiftende pædagogiske behov. Det gælder i hverdagen, hvor antallet af børn og deres personlige behov kan variere, og over år, når antallet af grupper og størrelsen på disse også kan ændre sig, siger han.
Stigende efterspørgsel på svanemærkede daginstitutioner
Det bliver Lejre Kommune, der får glæde af den første institution bygget med Flex-modulerne, der gør, at institutionen bliver svanemærket:
– Vi leverer i forvejen svanemærkede boliger som fast standard uden merpris og har helt styr på de arbejdsmetoder og processer, det kræver at få certificeret byggeriet med Svanemærket eller DGNB. Vi har således både erfaringen og ekspertisen til at samarbejde om de to miljøcertificeringer på Flex-konceptet – og det forventer vi, at mange daginstitutioner, ligesom den i Lejre Kommune, i fremtiden kommer til at gøre brug af, forklarer Christian Halken.
Ifølge direktør for Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen, der blandt andet har ansvaret for Svanemærket i Danmark, er det glædeligt, at Scandi Byg og Sweco i endnu højere grad vil gøre det lettere for landets kommuner at få svanemærkede daginstitutioner:
– Vi har i flere år oplevet en stigende efterspørgsel på svanemærkede daginstitutioner, og det er glædeligt, at Lejre Kommune nu er ved at opføre deres første svanemærkede daginstitution. En svanemærket daginstitution er både et godt valg for miljø og klima og for de børn og ansatte, der skal opholde sig i bygningen. Det lever nemlig op til skrappe krav i hele livscyklussen og er blandt andet kendetegnet ved et godt indeklima, høj byggeteknisk kvalitet, lavt energiforbrug – og ved at leve op til skrappe kemikaliekrav, siger Martin Fabiansen.
En langstrakt organisme
Det nye børnehus er placeret, så det bedst muligt udnytter de eksisterende landskabstræk og omgivelser. Institutionen er designet som en langstrakt organisme, der består af et centralt fællesområde, hvor alle fælles-, personale- og ledelsesfunktioner er samlet, samt to fløje, der indeholder de enkelte stuer med tilhørende garderobefunktioner og liggehaller.
– Den arkitektoniske vision kan opsummeres med ønsket om at skabe et multifunktionelt hus til børn, som indeholder en mangfoldighed af rum i naturlige materialer, der giver gode pædagogiske muligheder i smukke, robuste og fleksible rammer. Byggeriets samlede disposition med enheder og knudepunkter er designet for at kunne opfylde aktuelle behov og samtidig have en åbenhed over for fremtidige forandringer, lyder det afsluttende fra Eva Bjerring fra Sweco.
Bygger også cirkulært
Gladsaxe Kommune er også en af de kommuner, der følger Svanemærke-vejen indenfor institutionsområdet. Her åbnede man i 2018 sit første svanemærkede børnehus – Elverdammen – der viser, hvordan fokus på bæredygtighed kan føre til optimale rammer for trivsel for både børn og voksne. Siden har man opført endnu en svanemærket daginstitution, mens nummer tre, der forventes at stå indflytningsklar i april 2022, er gået skridtet videre. Denne institution, Svanen, bygges cirkulært, da den er opført af genanvendte materialer fra den nu tidligere Gladsaxe Skole. At der benyttes genanvendte materialer til byggeriet betyder, at affaldsmængder minimeres og CO2-regnskabet reduceres.
Den kommende børnehave skulle efter sigende blive verdens første cirkulære børnehave, og er allerede nomineret til Danish Design Award 2021.
– Denne løsning redefinerer nutidens byggemetoder og er en inspiration for fremtiden. Det er et smukt møde mellem arkitekturen og en visionær kommune. Det viser, hvad en offentlig myndighed kan opnå, hvis de er villige til at kæmpe for de rigtige løsninger. Det flytter barren for, hvad der er muligt i en kommunal og urban kontekst og giver et helt område et nyt image, lyder det i bemærkninger i forbindelse med nomineringen.