Kun tre kvinder har taget TV-operatøruddannelsen

Kun tre kvinder har indtaget de TV-inspektionsbiler, der tjekker kloakkerne. Ifølge formanden for TV-inspektionsgruppen bringer kvinder i kloakbranchen ny dynamik til faget.
26-årige Nanna V. Larsen er en af tre certificerede TV-operatører i Danmark. Her ses hun på job i TV-inspektionsbilen hos kloakservicevirksomheden Norva24.
26-årige Nanna V. Larsen er en af tre certificerede TV-operatører i Danmark. Her ses hun på job i TV-inspektionsbilen hos kloakservicevirksomheden Norva24.

Nanna V. Larsen fra Christiansfeld syd for Kolding er en ud af 165 højt specialiserede og certificerede professionelle TV-operatører i Danmark, der er uddannet hos Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK). Men kun den tredje kvindelige specialist, der har sat sig til rette i en TV-inspektionsbil.

Inden hun blev er ansat hos kloakservicevirksomheden Norva24, arbejde hun som lastbilchauffør med levering af varer til forretninger, men blev ansat i Norva24, fordi hun havde lyst til at prøve noget andet.

Efter Nanna V. Larsen en dag var ude på TV-inspektion som ‘bagmand’ sammen med en kollega, fandt hun ud af, at hun gerne selv ville tage uddannelsen som certificeret TV-operatør og arbejde med TV-inspektion.

At hun er kvinde i et mandsdomineret fag, er ikke noget, hun skænker mange tanker. Hun mener ikke, at der er nogen forskel på at være mand eller kvinde som TV-operatør.

– At være TV-operatør giver ikke kvinder særlige udfordringer. Tværtimod. Det er et job, der passer godt til kvinder, der har lyst og kan arbejde selvstændigt og også har lyst til at have kundekontakt. Så vi kan sagtens bruge flere piger i branchen, siger Nanna V. Larsen.

Kun 4 % kvinder

Det er bestemt ikke kun i kloakfaget, at kvinderne er i undertal. Kun ca. 9 % af de ansatte i bygge- og anlægsbranchen er kvinder. I alt er cirka 15.500 kvinder ansat indenfor bygge- og anlægsbranchen, men langt de fleste arbejder med administration eller ledelse.

Kun knap 2.500 kvinder har en håndværksmæssig bygge- og anlægsuddannelse, hvilket svarer til under 4 % af alle faglærte håndværkere i bygge- og anlægsbranchen.

Det gælder også i branchekategorien ‘Andet manuelt arbejde’, der er den næststørste jobkategori i branchen og indeholder blandt andet jord-, kloak- og andet anlægsarbejde, stilladsarbejde og medhjælp ved forskelligt bygningsarbejde. Også her udgør kvinderne kun 4 %.

Tallene kommer fra Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, der i marts i år udsendte rapporten ‘Kvinder i bygge- og anlægsbranchen’, der henviser til tal fra Byggeriets Kvinderåds rapport ‘Flere kvinder i bygge- og anlægsbranchen’ fra januar 2019.

Her satte Byggeriet Kvinderåd et mål om at fordoble antallet af kvinder i bygge- og anlægsfagene i løbet af de kommende ti år. Det er der god grund til, for branchen risikerer at mangle 17.000 faglærte i 2030, lyder det i rapporten.

Rapporten viser også udviklingen af kvinder i bygge- og anlægsbranchen. Fra 2012 og frem til 2015 udgjorde andelen af kvinder 9,1 % af alle i branchen. Fra 2016 steg andelen lidt efter lidt, så kvinderne i 2018 udgjorde 9,5 procent af bygge- og anlægsbranchen.

Kræver en ekstrem grundighed

Specifikt for uddannede TV-inspektører er det blot to år siden, de første to kvindelige tekniske konsulenter blev ansat hos DTVK. Nanna V. Larsen er dermed nummer tre.

– Vi glæder os ekstremt meget over, at vi nu har formået at tiltrække kvinder på både kontrolsiden og som TV-operatør, siger Claus Vangsager, der er formand for TV-inspektionsgruppen.

At udføre jobbet som professionel TV-operatør er et job, der stiller krav til koncentrationsevne, selvstændighed og IT-kundskaber. Det foregår ofte inde i TV-bilen med blikket skarpt fokuseret på computerskærmen og kræver en ekstrem grundighed, fordi det bliver mere og mere specialiseret og datafunderet.

– Her ser vi også klare styrker hos kvinderne, hvor de med deres helt egen tilgang til TV-operatør faget bringer en helt ny dynamik ind i branchen, siger Claus Vangsager.

Relateret indhold