115 år gammel, men skarpere end nogensinde

Takket være en vedligeholdelsesplan og veludført fem års-plan markerer gammel Nørrebro-ejendom - mange årtier senere - sig igen i gadebilledet.
Ejendommen fra 1906 består af 40 andelslejligheder.
Ejendommen fra 1906 består af 40 andelslejligheder.

Renoveringer på AB Falcken

  • Igennem de seneste fem år er der bl.a. udført følgende renoveringer på AB Falcken i samarbejde med Gaihede.
  • – Renovering af faldstammer med blandt andet relining
  • – Renovering af skorstene
  • – Renovering af oprindelig tagkonstruktion og nyt tag med naturskifer
  • – Komplet facaderenovering – afrensning, omfugning, renovering af friser og stuk
  • – Vinduesudskiftning – nye træalu-vinduer, der er isolerende og lyddæmpende

– Vi har altid haft som målsætning, at bare fordi det er Nørrebro, behøver den ikke ligne en saneringsparat ejendom, siger Boye Schnack med et smil.

Han er formand for andelsforeningen AB Falcken og har boet i ejendommen på hjørnet af Lundtoftegade og Hillerødgade på Nørrebro i København, der igennem de seneste fem år har været igennem en række renoveringer, så den i dag flottere end nogensinde – men det har været hektisk:

– Renovering med store stilladser hele vejen rundt og håndværkere inde i folks boliger er selvfølgelig anstrengende – især i en periode med corona, hvor mange har arbejdet hjemmefra. Men det hjælper på det, når vi ser på bygningen i dag. Vi er i mål med en række projekter, og alle virker tilfredse, siger han.

Fugtskader og forældede installationer

Da Boye blev formand for syv år siden, fandt han via landsorganisationen for andelsboligforeninger ABF frem til, at AB Falcken havde brug for en såkaldt vedligeholdelsesplan, som er en overordnet plan over akutte og nødvendige renoveringer, der tager hensyn til både bygning og økonomi.

Boye Schnack har boet 31 år i ejendommen og været formand i syv år for andelsforeningen AB Falcken.
Boye Schnack har boet 31 år i ejendommen og været formand i syv år for andelsforeningen AB Falcken.

– Før i tiden var det ret tilfældigt, hvilke ting, der blev lavet på bygningen. Det var meget akutte løsninger. Hvis der var et problem, så ringede man efter en håndværker, som man kendte, og så blev det ene problem håndteret – og andre områder blev forsømt. Det medførte, at vi til sidst boede i en ejendom med en række udfordringer som fugtskader og forældede VVS-installationer, forklarer han og fortæller videre, at det var efter, at foreningen fik lavet en vedligeholdelsesplan, at renoveringen af ejendommen kom i gang:

– En vedligeholdelsesplan er et meget brugbart redskab til en ejendom som vores. Her var planlagt en fem-års plan. Ud fra den kunne vi vedligeholde og renovere vores ejendom til rette tid. Samtidig fik vi mulighed for planlægning af økonomien fremover, fortæller formanden.

Høj værdi og god at bo i

Igennem de senere år gennemførte foreningen en række renoveringsprojekter. Skorstenene blev fikset – faldstammerne blev renoveret og relinet – og senest var der den store renovering med udskiftning af tag, forstærkning af tagkonstruktion, rensning og renovering af facader for og bag og endelig udskiftning af vinduer.

Foreningen havde ingen opsparing, så den har lånt til projekterne. Alt i alt er boligafgiften, som det hedder på andelsboligområdet, steget fra et lavt niveau med otte procent seks år i træk, hver gang støttet af generalforsamlingen, som udmærket kunne se vigtigheden af de væsentlige renoveringsprojekter.

– Vi bor nu i en ejendom af høj værdi, og som samtidig er god at bo i, fortæller han.

Relateret indhold