Tre ildsjæle står klar til at løbe med bæredygtighedspris

Det Bæredygtige Element, der bliver uddelt på Building Green d. 4. november, kommer helt sikkert til at tilfalde en ildsjæl. Også et produkt, der fremmer den cirkulære omstilling, vil modtage hæder
Under temaet Alt er forbundet tager Building Green endnu en gang temperaturen på det bæredygtige byggeri, når byggebranchens aktører mødes i Forum d. 3.-4. november. Arkivfoto
Under temaet Alt er forbundet tager Building Green endnu en gang temperaturen på det bæredygtige byggeri, når byggebranchens aktører mødes i Forum d. 3.-4. november. Arkivfoto

Hvert år uddeles Det Bæredygtige element på Building Green København af We Build Denmark og Building Green. Prisen hædrer en inspirerende person og et innovativt produkt, der gør en bæredygtig forskel i byggebranchen og som har medvirket til at gøre byggebranchen grønnere.

Ud af et stærkt felt af indstillede er de tre nominerede i hver kategori nu fundet. De nominerede er valgt ud fra, om de har gjort en bæredygtig forskel, været et eksempel til efterfølgelse og har givet inspiration til byggebranchen.

De seks nominerede til de to bæredygtighedspriser er:

PERSONPRISEN

Anne Beim, professor på Det Kongelige Akademi – Arkitektur:

Har beskæftiget sig med miljømæssig bæredygtighed i byggeriet før de fleste kendte til begrebet. I hendes forskning og undervisning er miljømæssig bæredygtighed det altoverskyggende omdrejningspunkt. At arkitekturen har et etisk afsæt, er en selvfølge for Anne Beim og derfor skal arkitekturen forholde sig til klimakrisen som den vigtigste udfordring byggeriet skal løfte. Økologien er derfor afsættet i den betydelige mængde af publikationer som Anne Beim har forfattet og medforfattet over to årtier.

I hendes undervisning på det meget søgte kandidatprogram Bosætning, Økologi og Tektonik på Det Kongelige Akademi – Arkitektur danner det (absolut) bæredygtige element i alle opgaver, som stilles. Hun stiftede programmet med gode kollegaer i 2014. De studerende herfra kommer dermed til at forstå, at miljømæssig bæredygtighed ikke er en option eller et tilvalg, men derimod en præmis for formgivning som man ikke kan styre udenom. Alle skal forholde til økologien når Anne Beim sætter tonen og det danner ringe i vandet og er formativt for den næste generation af arkitekter. Anne Beim påvirker gennem sin forskning, formidling, med sine populære publikationer og gennem sin undervisning, en bæredygtig tilgang til dansk byggeri på en helt ekstraordinær vis.

Anders Sørensen, forretningsudvikler hos Enemærke & Petersen:

Har på få år fået bragt flere bæredygtighedsdagsordner i spil – ikke kun i virksomheden eller entreprenørbranchen, men også i byggeriet generelt. Hans fokus og arbejde har bestået i at medvirke i bæredygtighedsprojekter, der bevidst går på tværs af byggeriets værdikæde og parter. Det har udmøntet sig i konkret projektudvikling, strategiske virksomhedssamarbejder og medvirken i forsknings- og innovationsprojekter.

Senest har emner indenfor det cirkulære byggeri som f.eks. materialestrømme, dokumentation og etablering af nye samarbejdsmodeller/partnerskaber og arkitektoniske designstrategier været i centrum. Anders tror på sagen og har et smittende engagement. Derudover går han til den svære opgave ‘at skabe reelt bæredygtigt byggeri’ med et åbent sind og med eksemplets magt viser han, hvordan det kan lykkedes.

Christian Helweg, Råt&Godt:

Manden bag den socialansvarlige og bæredygtige virksomhed Råt&Godt er definitionen på en ildsjæl, der brænder for sin virksomhed. Sammen med sit team hjælper han unge med udfordringer fra ledighed og i beskæftigelse.

Udover den sociale del af Råt&Godt har virksomheden også en materialebank, hvor gamle byggematerialer får et nyt liv. I projekter, hvor materialer som bliver nedbrudt, men eksempelvis er i for god stand til at bortskaffe kan Råt&Godt hjælpe med nedbrydningen og aftage materialerne, som de enten bruger i deres materialebank eller til at producerer møbler eller andet inventar.

Før virksomheden kom på banen var det ikke muligt at sortere flamingo i Aalborg Kommune. Indsatsen har potentiale til at nå uanede højder med Christian i spidsen, hvis budskabet for alvor bliver viderebragt.

Christian og Råt&Godt er til stor inspiration for hele byggebranchen både i form af det sociale ansvar, som han tager ved at få flere unge i arbejde, men også i det øgede fokus på genbrug og genanvendelse af materialer.

PRODUKTPRISEN

Frame

Frame er en innovativ digital platform til at lede, designe og dokumentere bæredygtigheden i byggeriet fra start til slut. Det er Frames mission at accelerere den grønne omstilling af byggeriet.

Ved at anvende Frame får bygherren målbare og konkrete kriterier til at realisere sin bæredygtighedsvision uden at gå på kompromis med kreativitet, kvalitet eller økonomi. Bæredygtighed bliver tænkt ind fra starten og realiseret i projektet. Alt for ofte er byggeprojekter godt i gang før der tænkes bæredygtighed ind i processen. At få diskuteret bæredygtighedsvisioner, startet processen op inden projektet er skudt i gang, og ved at give hjælp til gennemførelse og styring af bæredygtighedsprocessen, hjælper Frame med til, at der bliver bygget flere og mere bæredygtige projekter.

Legacy

Legacy er stiftet i 2020 af Magnus Nørby og fire co-founders. Legacy tilbyder ejendomsselskaber og virksomhedsejere en brugervenlig, automatiseret softwareløsning ved at måle deres CO2-udledning.

Som bæredygtighedskonsulent udarbejdede Magnus Nørbo tidligere manuelt virksomheders CO2-regnskab. Det var en omfattende opgave, der viste sig at være ensformig. Denne gentagelsesøvelse blev baggrunden for udviklingen af en softwareløsning. Løsningen gør det både økonomisk mere overkommeligt at skabe et CO2-overblik, og gør det samtidig nemmere for virksomheder aktivt at følge med og arbejde med deres indsats på klimaområdet. Løsningen er både god for virksomhedens grønne profil og bundlinje, og samfundsmæssigt har Legacy potentialet til at løfte den samlede klimaindsats.

Søuld

Søuld tager anvendelsen af naturfibre til nye højder med deres akustikprodukter, der er baseret på ålegræs. Markedet for akustikprodukter til byggeriet er i hastig vækst, og der er brug for CO2-lette løsninger til at konkurrere med de mineralbaserede markedsledere. Søulds produkt er CO2-negativt, hvilket giver mulighed for en helt ny konkurrenceparameter, der kan være med til at skubbe til branchen i sin helhed.

Ålegræs er et udbredt social-økonomisk problem, der koster kommuner betydelige summer at komme af med, samtidig med, at det skaber lugtgener og afgiver betydelige mængder metan ved forrådnelse. Søuld ønsker ikke kun at løse den problematik med sin produkter, men også skabe arbejdspladser og et nyt marked for indsamling og bearbejdning af tang.

Building Green afholdes i Forum i København d. 3.-4. november 2021. Det Bæredygtige Element overrækkes på Building Green torsdag d 4. november kl. 13.20 på Main Stage.

Relateret indhold