330 kilometer væk hjemmefra lå den rigtige læreplads

Det er svært at finde læreplads som maskinsnedker på Sjælland - men på limfjordsøen Mors var der plads til Natascha.
Natascha Rundstrøm Nordraak er lærling hos Outrup Døre og Vinduer i Nykøbing Mors. Pressefoto.
Natascha Rundstrøm Nordraak er lærling hos Outrup Døre og Vinduer i Nykøbing Mors. Pressefoto.

Der kommer forventeligt til at mangle omkring 99.000 faglærte om mindre end ni år, men alligevel er der en akut mangel på lærepladser til blandt andre maskinsnedkerlærlinge.

Særligt er det en udfordring på Sjælland, lyder erfaringerne fra Roskilde Tekniske Skole, og det mærker man hele vejen til Mors. Her har vinduesproducenten Outrup nemlig tilbudt flere sjællandske unge en læreplads, hvor blandt andre 22-årige Natascha Rundstrøm Nordraak får mulighed for at dygtiggøre sig i snedkerfaget.

– Selvom der er en mangel på maskinsnedkere og et behov for flere i fremtiden, så er det en stor udfordring at få sjællandske træindustrielle virksomheder og ligeledes større tømrerværksteder til at tage maskinsnedkerlærlinge ind. Derfor oplever vi, at flere af vores elever må finde en læreplads uden for Sjælland, og jeg vil tro, at det gælder for mere end 20 procent. Det er selvsagt en udfordring, når vi som samfund gerne vil have unge til at tage en erhvervsuddannelse, forklarer uddannelseschef hos Roskilde Tekniske Skole, Lotte Skaarup.

Initiativ giver pote

Hos Outrup Vinduer & Døre er man ligeledes ærgerlige over, at det skal være en udfordring for potentielle maskinsnedkerlærlinge at finde lærepladser, når der er et behov for mere faglært arbejdskraft i træ- og møbelindustrien. Derfor har virksomheden trods beliggenheden på Mors valgt at indgå uddannelsesaftaler og således tilbyde lærepladser til flere maskinsnedkerlærlinge fra Sjælland.

– Hvis der kommer et ungt menneske til os, som gerne vil i lære, så finder vi en løsning. Vi kan oftest tage flere lærlinge ind. Som virksomhed vil vi gerne tage et ansvar for, at de unge mennesker kan få en læreplads – uanset hvor de bor i landet, siger Henrik Gadgaard, som er produktionschef hos Outrup Vinduer & Døre og tilføjer:

– Når der mangler udlærte maskinsnedkere, så må manglende lærepladser ikke blive en hæmsko for, at unge tager uddannelsen.

Læreplads inden for rækkevidde

22-årige Natascha Rundstrøm Nordraak er fra Ejby nær Køge. Efter at have taget grundforløbet til maskinsnedker på Roskilde Tekniske Skole havde hun svært ved at finde en læreplads hos en virksomhed på Sjælland.

Derfor søgte hun i modsætning til mange andre unge væk fra Sjælland og mod Nordvestjylland i stedet. Cirka 330 kilometer væk hjemmefra.

– Lærepladserne hænger ikke på træerne på Sjælland. Derfor begyndte jeg at udvide min søgning, og her fandt jeg frem til Outrup på Mors. Selvom det betød, at jeg skulle flytte på tværs af landet, prøvede jeg alligevel at kontakte dem, for jeg ville simpelthen snedkerfaget. Da de valgte at give mig en læreplads, blev jeg utrolig glad, fortæller Natascha Rundstrøm Nordraak og uddyber:

– Så jeg flyttede til Mors og startede ved Outrup, hvor jeg er rigtig glad for at være, og her har jeg også nogle meget imødekommende og flinke kollegaer. Undervejs har jeg dog måttet skifte skole, så jeg nu har mine skoleforløb ved Skive College, hvor jeg i øjeblikket er i gang med mit andet hovedforløb. Selv når jeg bliver udlært i foråret 2023, kunne jeg også godt finde på at blive boende på Mors i et stykke tid.

Godt med nye udefra

I Outrup Vinduer & Døre har de som udgangspunkt fire til seks lærlinge, hvoraf det typisk er fordelt på fire maskinsnedkere og to lager- og logistiklærlinge.

Ifølge Henrik Gadgaard er der et stort potentiale i de unge lærlinge, som desuden er med til at tilføre kompetencer til virksomheden:

– Fra første dag har Natascha fået stor respekt og anerkendelse fra kollegaerne, som kan se, at vi har med et ungt menneske at gøre, som gerne vil lære og samtidig er utrolig dygtig til håndværket. Det er også med til at sikre udvikling i en virksomhed at få lærlinge ind, der kommer med den nyeste viden og ikke mindst gå-på-mod, og derfor er vi meget glade for, at unge mennesker som Natascha ser Outrup som en attraktiv lærlingeplads, slutter han.

Relateret indhold