Når statsminister Mette Frederiksen i gårsdagens åbningstale i Folketinget fokuserer meget på uddannelse, vekselvirkningen mellem skole og erhvervsliv og fremhæver de faglige uddannelser, er der ros fra Danske Malermestres direktør Ole Draborg:
– Mette Frederiksen har spændende tanker om vekselvirkningen mellem skole og erhvervsliv hele vejen op i uddannelsessystemet. Det kan vi kun være enige i. Hun er også inde på de gode, gamle dyder om, at man først for eksempel bliver bygningskonstruktør for derefter at blive arkitekt eller ingeniør, siger Ole Draborg.
Læs også: Boligudspil: regeringen går efter 22.000 flere almene boliger
Han fremhæver dernæst statsministerens ide til at tænke fag som elektriker- og ingeniørfaget samt tømrer- og arkitektfaget tættere sammen:
– På Det Kongelige Akademi, som rummer arkitektstudiet, er det kun optaget 16 studerende om året de seneste ti år, som ikke har en gymnasial uddannelse. Det kritiserer Mette Frederiksen og mener, at det skal laves om på. Det er vi enige i. Med en ny, toårig kandidatuddannelse for bygningskonstruktører sikrer man flere faglærte på sådan en uddannelse, pointerer Ole Draborg og tilføjer:
– Mette Frederiksen taler også om, at vi skal have fat i forældrene for at få flere til at tage på erhvervsskole. Det er nemlig forældrene, der ligger under for, at gymnasiet er finere end erhvervsuddannelserne. Og det smitter selvfølgelig af på de unge.
– Godt fokus, men nu skal vi se handling
Hos Danske Byggecentre er man godt tilfredse med, da statsministeren benyttede åbningstalen til at sætte fokus på grøn omstilling, men savner til gengæld svar på, hvordan regeringen har tænkt sig at skaffe den efterspurgte arbejdskraft:
– Særligt i byggeriet oplever vi en stor mangel på arbejdskraft, og der er behov for både kort- og langsigtede løsninger. Uden den fornødne arbejdskraft risikerer vi at forsinke den grønne omstilling og må i stedet udskyde mange opgaver som for eksempel at energirenovere danskernes boliger. Det er ikke kun skidt for klimaet, men også for hr. og fru Danmark og håndværkeren, der må vinke farvel til ordrer, siger adm. direktør Palle Thomsen.
Desuden præsenterede statsministeren et boligudspil om 22.000 flere almene boliger i de største byer. Udspillet mangler endnu at blive offentliggjort, men i Danske Byggecentre venter man spændt:
– Jeg er spændt på konsekvenserne af boligudspillet. Jeg er selv af den opfattelse, at markedet regulerer sig selv bedst, og frygter, at man ved indgriben gør større skade end gavn, siger Palle Thomsen.