Ildsjæle sætter fut under halmmoduler

Mange bække små gør en stor å - i Ribe. Måske. Foreløbigt har en crowdfunding rejst midler til flere nødvendige tests af halmmoduler, som en lokal tømrer vil udbrede på det danske byggemarked.
Michael Kallesen kan se frem til at få sine halmmoduler testet, da indsamlingen har rejst de nødvendige midler. Pressefoto.
Michael Kallesen kan se frem til at få sine halmmoduler testet, da indsamlingen har rejst de nødvendige midler. Pressefoto.

Michael Kallesen er en mand med en mission, men skal den lykkes, kræver det en kontant håndsrækning. Den er imidlertid på vej via en IDA Crowdfunding.

– Vi har fået så god opbakning. Det er fedt, at det er gået fra et nørde-projekt til, at der er nogle, som tror på det, fortæller Michael Kallesen, der i 20 år drevet tømrerfirmaet Kalle Balle Byg syd for Ribe, som lige fra starten har arbejdet med byggeri i træ og naturmaterialer.

I to år har han været i gang med at udvikle et produktionsudstyr til at producere halmmoduler, der produceres af en hydraulisk presse. Halmmodulerne er vægge, lofter og gulvkonstruktioner, der skal fremstilles på værkstedet og efterfølgende monteres på byggepladser og derefter pudses med ler.

Skal betale tests

Modulernes mulige masseproduktion har stået og faldet med indsamlingen, men den magiske grænse på 50.000 kroner er nu passeret, takket være donationer af vidt forskellig art.

– For eksempel var der en kvinde fra København, som kontaktede mig. Hun fortalte, hun var førtidspensionist og ville høre, som hun kunne nøjes med at give en 20’er i stedet for en 100 kroner-seddel, fortæller Michael Kallesen, der kan berette om mange gode tilbagemeldinger, der baner vej for projektet:

– Vi skal bruge pengene til test, så de nødvendige forsøg med Aalborg Universitet kan laves. Vi vil sandsynligvis også lave en produktionslinje. Den vil formentlig komme til at ligge i Tønder, fortæller han.

Valget er faldet på Tønder, fordi Kalle Balle Byg gennem længere tid har haft et samarbejde med entreprenøren Keldkvist, der netop har adresse i Tønder. Entreprenøren har stillet både hal og kraner til rådighed for produktionen af halmmoduler. Desuden har Tønder Kommunes erhvervsråd også bakket op idéen.

Arbejdsgruppe skal i arbejdstøjet

Det samarbejde ser ud til at fortsætte, og tømrermesterens tro på, at der er både behov og efterspørgsel på halmmodulerne, er da også intakt.

– Det ser lyst og lovende ud lige nu. Vi arbejder videre med vores prøvehus, som tager sig fint ud, men der er altid muligheder for at forbedre. Vi prøver os frem på cowboymetoden, lyder det.

Går alt, som præsten prædiker, og forsøgene fra Aalborg forløber godt, venter en opskalering, så tømrerfirmaet fra den sydjyske domkirkeby i fremtiden kan levere halmmoduler til gulve, vægge og lofter til danske husbyggere.

I øjeblikket har Ribe-firmaet to mand ansat, men der er ved at blive samlet en gruppe håndværkere til de videre skidt i retningen af de nye byggeelementer.

Relateret indhold