Om Fredensborghusene:
- – Fredensborghusene er en selvejende institution stiftet af Danes Worldwide for at skabe en boligbebyggelse for hjemvendte danskere, der har boet i udlandet.
- – Opført i 1962-63 og fredet i 1987.
- – Der er fem forskellige hustyper: Fire slags gårdhavehuse og et rækkehus. Fælles for dem er, at de er bygget i gule mursten og har gule tegltage. Apteringen i træ er naturbehandlet eller malet rød. De 30 rækkehuse er i to etager med en stue i bygningens fulde højde, hvorfra der er adgang til en mindre gårdhave. De fire typer gårdhavehuse, der i alt udgør 47 boliger, er grundlæggende ens organiseret, men har forskellige størrelser og antal værelser.
– Som arkitekt mener jeg det er meget vigtigt at indleve sig i tingenes natur, snarere end at kæmpe for form og stil. Sådan sagde den danske arkitekt Jørn Utzon (1918-2008), der har tegnet Fredensborghusene. Bebyggelsens berømmelse har igennem en årrække trukket arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører og studerende fra ind- og udland til det iøjnefaldende område, der ligger i udkanten af den nordsjællandske by og ikke langt fra Fredensborg Slot: Bakkedraget, der omkranser de karakteristiske takkede gule mure 77 række- og gårdhavehuse med inspiration fra kinesisk og japansk bygningskultur.
Bebyggelsens center anvendes til foredrag og i forbindelse med rundvisning ved disse besøg. I 2017 registreredes ca. 2000 besøg til rundvisning og arrangementer.
– Fredensborghusene er et af Jørn Utzons fineste boligbyggerier og har i over 60 år også dannet ramme om et bofællesskab for seniorer, der på mange måder har været forud for sin tid. Her er plads til at være sig selv – men også til fællesspisning og mange sociale traditioner. Samtidig mødes beboerne i et stærkt fællesskab om formidlingen af husenes historie. Vi er glade for både at kunne sikre et arkitektonisk værk og samtidig styrke formidlingen af vigtig dansk bygningskultur, siger Henrik Lund, projektchef i den filantropiske forening, Realdania, som nu støtter etableringen af et nyt museum, der åbner den 1. september.
Forståelsen for sted, fællesskab og privatliv
Det er formålet med museet at udbrede kendskabet til arkitekt Jørn Utzon, hans filosofi og hele værk og arkitektur til en bredere offentlighed ved at etablere de hidtidige uformelle museumsaktiviteter i formaliserede former med åben adgang for besøgende.
Fredensborghusenes Museum ligger i centerbygningen, og det unikke ved museet er, at det egentlige objekt er selve bebyggelsen og stedets fremtræden og ånd.
Udstilling bliver løbende suppleret med genstande udlånt fra Utzon Center i Aalborg. Herudover vil familien Utzon, Danmarks Radio og Kunstakademiet være aktuelle bidragydere for udlån af materialer m.m. Filmforevisninger om Utzon og hans arkitektur er ligeledes en del af programmet.
I centerbebyggelsen er der indrettet et cafémiljø, og det er muligt for besøgende at købe bøger, fotos, postkort og andre souvenirgenstande med relation til bebyggelsen samt beskrivelser om Utzon og tegninger af hans værk.
– Med Utzon Museum Fredensborg ønsker vi at skabe en synlig fortælling om Jørn Utzons forståelse for steder og Fredensborghusenes raffinerede balance mellem fællesskab og privatliv. Vi glæder os til, at formidlingen nu får forbedrede rammer til gavn for flere mennesker i form af f.eks. museumsbutik, café og mulighed for filmforevisninger, siger Jacob Saxild, som er formand for museets bestyrelse.
Museet vil foreløbig være åbent én dag om ugen, og desuden vil der være mulighed for at besøge enkelte huse i området med udgangspunkt i museet efter særlig aftale. Det er frivillige beboere, der viser rundt og holder foredrag.