Danskernes boliger har ikke overraskende ændret sig siden 1920, men grundet en ny opgørelse Danmarks Statistik er det nu muligt at sætte tal på. Ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret tallene, der viser, at nyopførte parcelhuse i dag i gennemsnit er vokset 54 kvadratmeter – fra 151 til 205 – de sidste 100 år.
Det er særligt i 1950’erne og 60’erne, at danskerne flytter i parcelhuse, som i højere grad bliver mulige at betale for danske kernefamilier med to indtægter.
– Mange danskere får blod på tanden og ønsker at bo i større boliger, og parcelhusområder begynder derfor at skyde op over hele landet. Op gennem 60’erne bygges parcelhusene stadig større, og med undtagelse af en årrække op gennem 80’erne, er udviklingen fortsat op lige siden. Danskere på jagt efter et parcelhus i dag vil have godt med plads, siger administrerende direktør i Estate, Peter J. Mattsen.
Modsatte tendens ser man for rækkehusene (fra 113 til 109) og etageboligerne (fra 89 til 87). Nybyggerier af denne type bolig er nemlig faldet med henholdsvis fire og to kvadratmeter de seneste 100 år.
– Det hænger sammen med, at etagebyggerierne især er koncentreret omkring de større byer, hvor pladsen til nye byggerier bliver stadig mere trang, og hvor kvadratmeterne derfor må tænkes smartere end tidligere, forklarer Peter J. Mattsen.
Gennemsnitskøbet er på 167 kvadratmeter
Vender man blikket væk fra nyopførte huse og kigger på bolighandler i 2021 frem til og med juni, viser det også noget om danskernes ønsker om god plads.
Lidt overraskende er de største huse blevet solgt i henholdsvis Gentofte og Frederiksberg. De solgte huse i 2021 har et boligareal på hele 212 kvadratmeter på Frederiksberg og 210 kvadratmeter i Gentofte.
– Og det er ikke, fordi det er billigt. Faktisk er der tale om landets dyreste kommuner med kvadratmeter-priser over 60.000 kroner, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent og talsperson i Home, de står bag analysen af alle handler i 2021 fra Boligsiden.
– Forklaringen er, at de to kommuner huser mange herskabelige og store ejendomme fra 1800-1900-tallet på 200-400 kvadratmeter.
Mindst bor huskøberne i Hvidovre, hvor boligerne, som har skiftet ejer, i snit er 138 kvadratmeter.