Nyt Ørestadsbyggeri inviterer naturen ind

På kanten af Amager Fælled er et stort boligbyggeri skudt i vejret. Trods det industrielle look er den omgivende natur inviteret ind i arkitekturen.

Det kan lyde modstridigt, men de otte bygninger på Ørestad Boulevard 49 er et eksempel på, at natur og industrielt look kan gå godt i spænd.

Bebyggelsen, der også kendes som Kronehaverne, danner rammen om både private lejligheder, almene boliger, erhverv og en daginstitution og har den vilde Amager Fælled-natur i baghaven. De grønne takter har fundet vej ind i Kronehaverne, hvor naturen møder den rå og industrielle facade i et kontrastfyldt udtryk.

Kronehaverne er tegnet af Cobe, der har nedskaleret blokken, så den opleves mindre stor og monumental, både i bybilledet og for de enkelte beboere. Det er opnået ved at opdele blokken i flere mindre bygninger, så den fremstår mere varieret og nedskaleret.

Ligeledes er gårdrummet nedskaleret fra ét stort til små varierede og mindre uderum, som i størrelse og udformning minder om dem, man finder i det gamle København. Det grønne fra Fælleden er trukket ind i Kronehaverne, der med sit slyngede stisystem forbinder gårdrummet mellem boligerne og skaber samhørighed til uderummet og byen. Som en forlængelse af den bæredygtige profil tagene begrønnet, og der er skabt mulighed for ophold og forskellige fællesskabende aktiviteter for Kronehavernes beboere.

Stilrent, taghaver og Svanemærke

Facaderne er stilrene, simple og på samme tid spændende, og kombineret med beton og bølgede sinusplader med store vinduespartier lader den dagslys finde vej ind i bygningerne.

I stedet for altaner er der adgang til en række taghaver. Da bygningerne er grønne på toppen, er naturen og den friske luft helt tæt på, og samtidig understøtter taghaverne en social tankegang om at dele det fælles udendørs rum. De grønne omgivelser er dermed gjort til en naturlig del af det nye byggeri på Ørestads Boulevard.

Det bæredygtige er et gennemgående element i projektet, hvor de fem af bygningerne, som AP Ejendomme er bygherre for, certificeres med Svanemærket. Alle otte bygninger opføres dog med samme materialer og efter samme principper og lever op til kravene i hele livscyklussen og til materialerne.

Relateret indhold