Nyt digitalt værktøj optimerer bygningers indretning og udnyttelse

Arkitektvirksomheden Cebra har udviklet en digital platform til at indrette lokaler og arbejdspladser efter brugernes adfærd.
Bedre udnyttelse af kvadratmeterne og bedre indeklima, er nogle af mulige gevinster med digitalt værktøj. Illustration: Cebra.
Bedre udnyttelse af kvadratmeterne og bedre indeklima, er nogle af mulige gevinster med digitalt værktøj. Illustration: Cebra.

Hvordan sikrer man, at arbejdspladser og lokaler bedst opfylder de behov, som medarbejdere og brugere har? Og kan der optimeres på drift og indretning, så der fås en bedre udnyttelse eller større effekt af bygninger, rum og indretning?

Begge dele er målet med det nye digitale værktøj, Common Sense, fra arkitektvirksomheden Cebra.

Bedre udnyttelse: Book dit skrivebord

Platformen rummer bl.a. et bookingsystem, der giver et overblik over, hvornår og hvordan medarbejderne ønsker at bruge arbejdspladsens faciliteter, helt ned til booking af det enkelte arbejdsbord.

Platformen indsamler og oversætter medarbejdernes input og anbefalinger til konkrete tilpasninger af arbejdspladsen. Det kan både være små justeringer i kontorindretningen, men det kan også være større ombygninger og nye funktioner.

Pointen er, at små, hyppige tilpasninger af det fysiske arbejdsmiljø, udført på baggrund af medarbejdernes inputs, forlænger et kontors levetid. Og det giver mulighed for at indrette de fysiske ramme efter medarbejdernes reelle behov.

Aarhus Kommune: måske spare nybyggeri og dermed ressourcer

I øjeblikket tester Aarhus Kommunes afdeling for Børn og Unge det nye værktøj. Fire skoler fordelt strategisk på både geografi, størrelse og alder er udvalgt. Målet er er indrette og bruge rummene, så de understøtter pædagogik, læring og trivsel.

– Vi ser et stort potentiale. Lige først for ligger, at vi kan blive klogere på, hvordan skolerne bruges med Common Sense som et pædagogisk værktøj til at sikre en varieret og differentieret praksis og et godt indeklima, fortæller Christoffer Vengsgaard, der er koordinerende projektleder ved Aarhus Kommunes Planlægning for Børn og Unge.

Han tror, at platformen kan bidrage til Kommunens klimadagsorden.

– Vi får et overblik over anvendelse og udnyttelse med efterfølgende optimering af hele Kommunens ejendomsportfolio. Det betyder f.eks. et mindre behov for at bygge nyt – og det er noget, der tæller i klimaregnskabet.

Relateret indhold