Medvind til sejlere i Frederikssund – modtager mio. støtte til nyt Maritimt Center

I fjordbyen Frederikssund er lystsejlerne kommet drømmen om nye og langt bedre rammer omkring sejlerlivet meget nærmere - kommunen har lige fået en bevilling på 15 mio. kroner fra Lokale og Anlægsfonden til projektet.
Illustration: JAJA architects.
Illustration: JAJA architects.

Maritimt Center

  • Frederikssund Kommune planlægger opførelse af et maritimt center i Frederikssund Lystbådehavn.
  • Projektet omfatter opførelse af et hus som en række træhuse, som har sit arkitektoniske motiv fra de klassiske bådehuse til benyttelse af diverse sejlsportsklubber, spejderne og Ungdomsskolen Campus U10 i Frederikssund.
  • Huset bygges i to etager, hvoraf stueetagen indeholder de servicerende funktioner, som er orienteret ud mod vandet. På første sal placeres de opvarmede opholdsarealer.
  • Vandkanten udvides gennem bryggen ud i havnen, som en promenade langs med bygningen. Havnebunden udgraves lokalt ved den nye promenade, så mindre både kan lægge til.
  • Werk har udarbejdet skitser. Rum varetager rådgivningen som konkurrencesekretær for arkitektkonkurrencen.
  • Kilde: Byggefakta.

En bevilling, der bogstaveligt talt falder et tørt sted, og Borgmester Tina Tving Stauning (A) er meget begejstret for den store fondsbevilling.

For, som hun konstaterer, så er det ikke hverdagskost, at kommunale anlægsprojekter modtager fondsstøtte, og det kan støtten fra Lokale og Anlægsfonden måske være med til at løsne op for.

– Opbakningen fra fonden betyder utroligt meget for projektets videre udvikling både økonomisk og med faglig rådgivning. I Byrådet er vi enige om, at vi skal turde være ambitiøse og visionære i udviklingen af fremtidens lystbådehavn, og med Lokale og Anlægsfonden ombord har projektet fået et kvalitetsstempel overfor andre potentielle fonde, siger borgmesteren.

Storstilet projekt – vand til alle

Tanken om et maritimt center blev for alvor udviklet i 2020, hvor byrådet besluttede, at de maritime foreninger skulle have nye fælles rammer til at udøve deres aktiviteter på og ved fjorden.

Frederikssunds maritime foreninger var taknemmelige for den politiske opbakning, men ønskede også at lystbådehavnen kunne åbnes op for flere af byens borgere og besøgende kunne få glæde af stedet.

Det førte til at Frederikssund Kommune og Lokale og Anlægsfonden gik sammen om udviklingen af fire bærende visioner, der skal danne rammen om en kommende arkitektkonkurrence.

Her skal fondens bevilling indgå i budgettet for realiseringen af af visionsprojektet for Maritimt Center Frederikssund.

– Visionen er at skabe en moderne, rekreativ havnepark og et maritimt center, hvor bæredygtighed spiller en stor rolle, og hvor der er plads til fællesskab og aktivitet. Sådan et projekt kræver en grundig proces, hvor der er fokus på viden og udvikling. Derfor støtter vi visionsprojektets realisering på baggrund af det ambitiøse konkurrenceprogram og arkitektkonkurrencen, siger Jakob Færch, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

Vinderprojekt forventes slut august

Den kommende tid skal bevillingen fra Lokal og Anlægsfonden behandles politisk i kommunens udvalg Unge, fritid og idræt og samtidig behandles konkurrenceprogrammet for arkitektkonkurrencen for det maritime center.

Arkitektkonkurrencen afvikles planmæssigt blandt en håndfuld arkitektteams frem til et vindende projektforslag præsenteres for Byrådet og offentligheden i slutningen af august.

Sideløbende med arkitektkonkurrence fortsætter arbejdet med at rejse yderligere fondsstøtte til det samlede visionsprojekt. Tidsplanen sigter efter indvielse af de første dele af Maritimt Center-projektet i slutningen af 2025.

Budgettet for det 2.400 kvm. store Maritimt Center lyder på 51 mio. kroner.

Relateret indhold