Søgning mod bygge-fag 2021 og (2020)
- Træfagenes byggeuddannelse 2387 og (1933)
- Elektriker 1591 og (1360)
- VVS-energiuddannelsen 501 og (340)
- Bygningsmaler 465 og (347)
- Murer 558 og (446)
- Bygningssnedker 207 og (164)
Hvor corona-pandemien har sendt restauratørerne og frisørerne til tælling, har den gjort det modsatte for entreprenørerne. Og den tendens har flere danskere i den grad fået øjnene op for.
Det fremgår blandt andet af optaget på erhvervsuddannelserne, hvor man i januar 2021 oplevede en stor stigning i antallet af elever inden for byggefagene sammenholdt med januar året før – altså før coronakrisen for alvor satte sit aftryk.
Uddannelsesansvarlig i brancheorganisationen SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen, forklarer, at krisen har fået folk til at søge mod områder, hvor der er en høj grad af jobgaranti.
– En del har sikkert valgt byggefagsuddannelserne frem for eksempelvis hotel- eller restaurationsbranchen, fordi byggeriet ikke på samme måde har været ramt af corona-krisen, siger han og uddyber:
– Siden har de set, at der er penge at tjene på landets byggepladser, og det er i den grad positivt for samfundsøkonomien, at folk reagerer på den måde.
En dråbe i havet
De 1300 nye ansigter på erhvervsuddannelserne er dog langt fra nok, påpeger den uddannelsesansvarlige.
De seneste tal fra AE-rådet viser, at Danmark frem mod 2030 kommer til at mangle cirka 99.000 faglærte, så tendensen med søgning mod byggeuddannelserne skal gerne øges de kommende år, hvis det gab skal lukkes.
Et af de steder, politikerne bør sætte ind, forklarer Kasper Munk Rasmussen, er ved at skabe incitamenter for at få især yngre danskere til at vælge erhvervsuddannelserne.
– I Danmark er gennemsnitsalderen på erhvervsuddannelserne 24 år og dermed en af de højeste i Europa. Kunne vi få flere til at søge tidligere ind og dermed have flere år på arbejdsmarkedet, kunne det afhjælpe en hel del af problemerne med mangel på arbejdskraft, forklarer han og understreger, at får man først folk ind på uddannelserne, går der ikke lang tid, før puklen er afhjulpet.
En murer har selvsagt ikke har samme uddannelseslængde som en kardiolog, hvilket betyder, at et halvt år efter påbegyndt uddannelse står en ny elev klar som lærling ude på landets byggepladser og bidrager på den måde til at dække ind for anden manglende arbejdskraft.
Engangs-optag
Spørgsmålet bliver også, om tendensen overhovedet kan fastholdes blandt de unge. Måske trumfer gymnasielivet eller jobbet som kok i Madklubben en kold morgen på stilladset, når coronaen er kommet på afstand.
For SMVdanmark og Kasper Munk Rasmussen er der ingen tvivl om, at indsatsen om de unges uddannelsesmæssige opmærksomhed skal øges:
– Tallene viser et godt øjebliksbillede. Men vi så gerne, at flere unge mødte håndværksfagene i folkeskolen og blev mere opmærksomme på fordelene ved en erhvervsuddannelse – og understreger, at der i princippet ingen forkerte veje er til at blive faglært.