Boligejere tømte tilskudskassen på 13 timer

De danske boligejere skulle blot bruge 13 timer på at rive 250 millioner kroner til sig til energiforbedringer.
Der er mange renoveringsopgaver i vente, for med energitilskuddet kan boligejere få dækket op til 30 procent af deres investering. Pressefoto.
Der er mange renoveringsopgaver i vente, for med energitilskuddet kan boligejere få dækket op til 30 procent af deres investering. Pressefoto.

Om tilskudsordningen

  • Bygningspuljen stammer fra Energiaftalen 2018 og skal fremme energibesparelser i boliger.
  • For at ansøge om tilskud skal boligen være registreret som helårsbeboelse i BBR.
  • Man kan søge tilskud som privatperson, andelsboligforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution.
  • Man skal ansøge om tilskud, inden man går i gang med sit projekt.
  • I første runde af puljen i 2021 var der afsat 250 mio. kr. Der er afsat mindst 675 mio. kr. i alt til puljen i 2021.
  • Fra 2020-2026 er der afsat ca. 2,5 mia. kr. til puljen. Pengene stammer fra energiaftalen 2018, klimaaftalen for energi og industri mv. 2020 og Finansloven 2021.
  • Hvis mange ansøgninger indeholder fejl, så de ikke kan få tilskud, kan der blive overskydende midler fra denne runde af tilskud. Evt. overskydende midler overføres til næste runde.
  • For at få tilskud til eksempelvis en varmepumpe er det et krav, at varmepumpen installeres af en VE-godkendt installatør.

Det kan med rette beskrives som et sandt rivegilde, da Energistyrelsen onsdag 7. april klokken 10.00 åbnede for ansøgninger om tilskud til boligforbedringer, der sparer energi.

Bygningspuljen var i denne ansøgningsrunde på 250 millioner kroner, men det var ingen sag for boligejerne at flå pengene til sig. Energistyrelsen valgte at lukke for ansøgninger, da de efter blot 13 timer havde modtaget ansøgninger om flere penge, end der er afsat.

– Vi glæder os over den store interesse for mere klimavenlige boliger, lyder det fra Kontorchef i Energistyrelsen Heidi Ingeman Koch, der i samme ombæring opfordrer boligejere, der ikke nåede at søge, til at søge i næste runde – eller via andre ordninger.

– Hvis tilskud er afgørende, er der en ny chance i næste runde af puljen til sommer. Ønsker man at skifte opvarmningsform til varmepumpe, kan man allerede nu få varmepumpe på abonnement med støtte..

8600 ansøgninger

I den tid ansøgningsrunden var åben, tikkede der ikke færre end 8600 ansøgninger ind hos Energistyrelsen, som nu tager fat på at behandle den velvoksne bunke sager. Langt de fleste forventes at få tilskud, og der vil ikke blive givet afslag begrundet i, at puljens midler er opbrugt.

– Vi behandler ansøgningerne, så hurtigt vi kan og i den rækkefølge, de er modtaget. Vi er allerede i gang med sagsbehandlingen, og de første vil få svar i indeværende uge, siger Heidi Ingeman Koch.

Nu er der kun tilbage for boligejerne at vente. Ventetid slipper lejlighedsejere til gengæld for. De er nemlig i en vis udstrækning udelukket fra at ansøge – i hvert fald som enkeltpersoner. Tilskuddet er nemlig tiltænkt bygningsejeren, ikke ejeren af den enkelte boligenhed. Ergo skal det ske gennem deres ejerforening. Det kan Ekstra Bladet berette.

“Uhensigtsmæssigt” og “bøvlet”

En kvindelig lejlighedsejer har i forlængelse af ansøgningsrunden rettet henvendelse til nationen!. Hun undrer sig over, at der ikke kan ydes tilskud til udskiftning af hendes vinduer. Begrund: hun bor i en lejlighed. Det får hende til at stikke til tilskudsordningen:

– Der er nemlig en skævvridning i forholdet mellem hus og lejlighedsejere, idet sidstnævnte ikke kan søge direkte men skal via ejerforeningen, kan man læse i indlægget.

Hertil lyder svaret fra kontorchefen i Energistyrelsen, Heidi Ingeman Koch, med henvisning til tilskudsordningens ABC:

– Det følger af Elspareloven (Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget – LBK nr. 1234, af 24. august 2020 § 7, stk. 1) at der kan gives tilsagn om tilskud til private bygningsejere, der gennemfører projekter med henblik på at opnå energibesparelser og energieffektiviseringer i deres bygninger, hvor hovedanvendelsen er helårsbeboelse (…).

Heraf følger:

– Det er dermed ejeren af bygningen og ikke ejeren af boligenheden der kan ydes tilskud til.

Bygningspuljen åbnes to gange mere i 2021. Næste rivegilde for de danske husejere skydes i gang efter sommerferien.

Relateret indhold