Grønt forlig gør byggeriet dyrere

Det bliver dyrere at bygge nyt, vurderer Håndværkerforeningen, der hæfter sig ved, at politikerne er klar med kompensationsordning.
Morten Frihagen er direktør for Dansk Håndværk. Pressefoto.
Morten Frihagen er direktør for Dansk Håndværk. Pressefoto.

Et flertal i Folketinget har netop indgået en aftale, der vil gøre det dyrere at bygge nye boliger og erhvervslokaler i de kommende år. Det er konsekvensen af at der indføres CO2-krav på alle større byggerier fra 2023 og at kravene strammes over en årrække frem mod 2029.

Alligevel mødes aftalen med velvilje fra Håndværkernes organisation, Dansk Håndværk:

– Det bliver forbrugerne, der kommer til at betale, men til gengæld for de grønnere og mere energivenlige bygninger, og det vurderer vi, at de er parate til, lyder det fra Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen.

Kompensation er på vej

Morten Frihagen noterer sig også at politikerne forsøger at kompensere for nogle af de omkostninger, de påfører branchen:

Politikerne lover konkrete initiativer, der skal bidrage til at mindske omkostningerne. Blandt andet vil man justere den nye og urimeligt dyre certificeringsordningen for brandrådgivere og statikere gennem digitalisering og bedre koordinering i branchen. Politikerne lover konkret, at der skal gennemføres lettelser af de økonomiske byrder for byggeriet på niveau med de omkostninger, som klimaberegningerne vil medføre. Det er vi tilfredse med, siger arbejdsgiverdirektøren.

Organisationens knapt 1000 medlemsvirksomheder er i forvejen i gang med yderligere grøn omstilling, selv om hovedparten af dem i forvejen primært arbejder med træ, som i sig selv er et miljøvenligt alternativ i byggeriet. Derfor regner Dansk Håndværk også med at omstillingen til mere bæredygtigt byggeri, vil være en fordel for netop disse virksomheder.

Relateret indhold