DTU-studerende bygger solenergihus i Kina

Den store studenterkonkurrence Solar Decathlon har udtaget DTU-studerendes projekt til dyst om at være det mest energieffektive og veldesignede solenergihus.
Huset bliver bygget til efteråret, og det skal anvendes som gæsteboliger ved Vinter-OL til næste år i Kina. Visualisering: DTU.
Huset bliver bygget til efteråret, og det skal anvendes som gæsteboliger ved Vinter-OL til næste år i Kina. Visualisering: DTU.

Et solenergihus med navnet Aurora, som er udviklet af studerende på DTU, har kvalificeret sig til det, de selv kalder verdens største studenterkonkurrence om at bygge det bedste lavpris-hus baseret på solvarme.

Mere end 30 projekter har søgt om at være med i konkurrencen, og 15 projekter er blevet udtaget til Solar Decathlon China, SDC, som i 2021 afholdes i udkanten af Beijing.

Aurora er designet og udviklet på DTU og skal opføres af en gruppe på 30-40 studerende. De studerende arbejder med et koncept for et hus, der ud over at være opvarmet med solenergi, udnytter den seneste viden om blandt andet cirkulært byggeri, bæredygtighed, sundt indeklima og integration af smart teknologi.

Lektor på DTU Byg Christian Rønne, som leder kurserne i DTU´s Solar Decathlon-projekt, glæder sig over, at de studerende har et stærkt designkoncept.

– Aurora har kvalificeret sig med et højt niveau i det arkitektoniske design. Udfordringen for projektet bliver nu at få DTU´s forskere og eksterne virksomheder til at udvikle nye teknologier, som de studerende kan integrere i huset, så de kan realisere visionerne om et solenergihus med et godt indeklima, der lever op til alle aspekter af bæredygtighed, siger Christian Neyra Rønne.

Bæredygtigt hus

Solar Decathlon er tilrettelagt som et stafetprojekt, hvor studerende er med på en del af forløbet. Hele processen spænder over to år, men er brudt op i en række kortere kurser, hvor de studerende kan opnå 5-15 ECTS-point i deres uddannelse.

I den første fase var opgaven for de studerende at skabe det arkitektoniske koncept for et bæredygtigt hus. Det resulterede i et klassisk kinesisk gårdhus med inspiration fra Utzons gårdhavehuse – med en tagflade, der åbner sig mod himlen som et blad beklædt med solceller.

Det næste hold studerende arbejdede derefter videre med detailbeskrivelser både af design og implementering af den fulde struktur. Og i det seneste kursus i efteråret i 2020 har de studerende beskæftiget sig med at vælge solenergi- og bygningssystemer, integrere teknikken og udarbejde en livscyklusvurdering.

Samarbejde med virksomheder

I starten af 2021 skal idéerne udvikles i praksis i et samarbejde mellem DTU og en række små og mellemstore virksomheder, der er blevet udvalgt til at deltage i projektet. Det sker på baggrund af 10 sponsorater på hver 50.000 kroner fra Industriens Fond.

Bevillinger gives til virksomheder, som har særlige kompetencer på de enkelte områder.

De enkelte sponsorater dækker ikke virksomhedernes udviklingsomkostninger, men skal primært dække lønninger til elektrikere og andre håndværkere, som skal installere teknologierne og integrere dem i en samlet løsning i Aurora.

– Solar Decathlon er en oplagt god markedsføring for virksomhederne, som får et kvalitetsstempel ved at være med, fordi det viser, at deres kompetencer er så stærke, at de kan markedsføres internationalt. På samme måde rummer projektet gode muligheder for forskere og studerende på DTU, der kan få afprøvet nye teknologier i et fuldskalaforsøg, siger Christian Rønne.

Digital tvilling

Christian Rønne er særligt optaget af, at Aurora får en stærk digital profil. Konceptet udvikles med anvendelse af en digital tvilling i form af en computerbaseret model for drift- og projektstyring, og huset får integreret nye bud på smart kontrol-systemer, der for eksempel kan baseres på cloud-løsninger og mobiltelefoner.

– Aurora er en chance for at prøve nye elementer af. Og det gælder alt, fra den bæredygtige hamp-isolering, som vi benytter, til nye bud på bæredygtige danske møbler og præsentation af nye elementer med at dyrke planter i byerne, urban gardening, som en integreret del af konceptet, siger Christian Rønne.

I andet kvartal af 2021 fortsætter projektet med en afklaring af de elementer, der skal indgå i de endelige design- og montageopgaver. Christian Rønne opererer med flere mulige scenarier, hvor elementerne konstrueres enten i Danmark eller Kina, afhængigt af om coronapandemien tillader de studerende at tage til Kina og opføre bygningen i efteråret.

Finalerne i Solar Decathlon afholdes i oktober 2021. Husene skal i 2022 anvendes som gæsteboliger ved Vinter-OL i Kina, og forskere vil følge husene i en driftsfase og evaluere kvaliteten af de enkelte løsninger.

Relateret indhold