I Buddinge i den nordligste del af Storkøbenhavn skal området omkring den tidligere politistation omdannes. Derfor tager Gladsaxe Kommune nu næste skridt i indfrielsen af visionen om et område med levende aktive rum for alle byens borgere og grønne åndehuller med varieret bynatur, der summer af liv, ved at etablere et nyt Sundheds- og Beskæftigelseshus. Kommunen har tidligere holdt en idékonkurrence, som danner grundlag for det kommende projekt.
Udviklingen af det nye område i byen, med et centralt, nyt Sundheds- og Beskæftigelseshus, skal skabe et vartegn for kommunen. Byens tidligere politibygning skal ombygges og samtidig møde og forankre et dynamisk nybyggeri. Hele vejen igennem vil der være fokus på at skabe et bæredygtigt projekt, både socialt, økonomisk og miljømæssigt, hvor blandt andet træ vil blive brugt i flere konstruktioner.
– Vi er glade og stolte over, at blive valgt som gennemgående bygherrerådgiver og projekterende part i et så vigtigt og værdiskabende byggeri, hvor der er særlig stort fokus på at understøtte behovet hos byens borgere og fremme bæredygtighed herunder anvendelse af træ, fortæller Anders Lomholt, associeret partner og forretningsområdechef i Arkitema.
Det kommende Sundheds- og Beskæftigelseshus er en del af Gladsaxe Kommunes “Gladsaxestrategien”, der skal sikre, at Gladsaxe bliver et godt sted at leve, bo og arbejde. Målet er således, at brugerne af huset får den bedste oplevelse, personalet en attraktiv arbejdsplads, og byens borgere et centralt sted i byen, hvor alle skal kunne føle sig velkomne.
Ny arbejdsform vinder frem
Opgaven består af to primære dele; dels skal teamet være gennemgående bygherrerådgiver i alle faser fra start til aflevering og ibrugtagning, dels skal virksomhedernes arkitekter og ingeniører, stå for udvikling af byggeprogram og projekteringen frem til og med udbud af dispositionsforslag, for derefter at varetage udbud i totalentreprise.
– Samlingen af rådgiverydelser, som på Buddinge Byport, hvor bygherre ønsker både gennemgående bygherrerådgivning og vigtige delelementer af projekteringen under ét, oplever vi vinder frem i en branche som desværre ofte oplever miskommunikation og manglende samarbejde mellem de involverede parter. Vi ser flere og flere bygherrer, både offentlige og private, som ønsker én partner, der kan sikre alle rådgiverfaser af projektet og som har oparbejdet stærke samarbejdsrelationer. Dette fremmer enklere kommunikation og skærper fokus på snitflader og de gode kreative løsninger til gavn for selve byggeriet. Samtidig er der ofte er en naturlig økonomisk fordele for både bygherre og rådgiver, fortæller Anders Lomholt.
Idéfasen af Buddinge Byport blev udformet af Aart, Niras og Lyth. Projektet ventes at stå klar til indflytning i 2025.