I længere tid har Aarhus arbejdet på at kunne udnytte kommunale tagflader til produktion af vedvarende energi fra solceller, men udfordringen har blandt andet været, at hvert eneste solcelleanlæg skulle oprettes som et selvstændigt selskab.
På baggrund af en ny vejledning fra Energistyrelsen, der betyder, at kommunen kan nøjes med at oprette ét selskab til at håndtere produktionen af solenergi fra alle kommunens tagarealer, har byrådet nu besluttet at oprette Aarhus Kommunes Klimaselskab.
Og dermed er vejen banet for op mod 71.000 m2 solcelleanlæg, hvilket kan mere end femdoble kommunens produktion af grøn strøm fra solen.
Solcellerne skal så vidt muligt opsættes i forbindelse med planlagt udskiftning af tage og tagbelægninger, og der skal i første omgang fokuseres på store og flade tage.
– Projekter i denne skala kan for alvor gøre en forskel i den grønne omstilling af Aarhus. Vi har allerede gode erfaringer med at etablere og drifte solcelleprojekter, og vi får nu muligheden for at øge produktionen af vedvarende energi i Aarhus markant. Endda uden at skulle inddrage nye områder til at opstille solcelleanlæg, siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.
Dækker knap 8.000 aarhusianeres årlige elforbrug
Tidligere har Aarhus Kommune fået dispensation til at oprette 30 solcelleanlæg på kommunens skoler og er i den forbindelse også i gang med at gøre sig erfaringer med lagring af vedvarende strøm på lokale batterier, blandt andet på Mårslet Skole.
Men oprettelsen af klimaselskabet vil øge Aarhus Kommunes muligheder for at producere grøn strøm fra solen væsentligt:
I dag producerer de eksisterende solcelleanlæg på kommunens bygninger ca. 2.300 MWh. Det svarer til 1.400 aarhusianeres årlige elforbrug og en reduktion af CO2-udledningen med ca. 270 tons om året.
Det er vurderingen, at der kan monteres solceller på ca. 8 % af tagarealerne på Aarhus Kommunes bygninger – i første omgang bliver der fokuseret på store og flade tage. Det vil give en elproduktion på ca. 12.800 MWh. Det betyder, at ca. 7.800 aarhusianeres årlige elforbrug vil kunne dækkes af de nye anlæg og vil medføre en CO2-reduktion på ca. 1.500 tons om året.
Det nye selskabet er ikke etableret for at generere økonomisk afkast til Aarhus Kommune eller de enkelte institutioner – eventuelle overskud skal derimod reinvesteres i nye grønne tiltag.