Visionskonkurrencen for Kongelunden
- Culture Works, OVJ Arkitekter, Martin Thim og Juul Carlsen Studio for forslaget “Kongelunden”
- BIOSIS, KANALEN og PHALplanning for forslaget “Kongelunden”
- LYTT og konsulent Mogens Morgen for forslaget “Den Røde tråd”
Ønsket om et rigtigt fodboldstadion i Aarhus uden atletikbane har stået højt på ønskesedlen længe hos mange fans af “de hviie”.
Der er sat kurs mod at indfri drømmen, men projektet har grebet om sig, og hele området omkring stadion skal udvikles, lyder ønsket fra pengefolk bag projektet.
En visionskonkurrence for hele området Kongelunden er netop afgjort. Ud af 43 forslag er tre udpeget til vindere.
Blandt dem er Lytt Architecture, der blev til i en fusion mellem de to tegnestuer GHB Landskabsarkitekter og Møller & Grønborg i sommers.
– Det er blevet udarbejdet i et tæt samarbejde hen over bæltet, mellem Lytts to afdelinger i Aarhus og København og demonstrerer, at trods corona og lang distance, er det med videomøder muligt at arbejde kreativt med et forslag, der giver varig forandring til glæde for kommende generationer., siger partner Jacob Fischer
Mads Tenney Jordan, partner og administrerende direktør, supplerer:
– At vi nu er blevet tildelt en førstepræmie (de tre vinderforslag er sidestillet, red.) i en prestigefyldt konkurrence om et af Aarhus’ vigtige rekreative åndehuller viser, at Lytt på kort tid har formået at udvikle et frugtbart fagligt miljø på tværs af landet.
Visionsforslaget fra Lytt tager udgangspunkt i Kongelundens beliggenhed og funktion og i det landskab, der blev skabt under istiden. Med forslaget har Lytt Architecture villet styrke billedet af Aarhus, som de ser som byen mellem de to skove i nord og syd. Der er arbejdet med en nuanceret indpasning i terrænet for at fastholde det store billede af ‘skoven på skrænten’ og med det skabe et rodfæstet Aarhus-projekt.
Forslaget er udarbejdet med konsulenthjælp fra professor ved Arkitektskolen i Aarhus Mogens A. Morgen.
Visioner skal gøres konkrete
Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en donation fra Salling Fondene og Lind Invest på tilsammen 500 millioner kroner. Aarhus Kommune har også afsat 250 millioner kroner til projektet.
– Vi er i gang med en stor forandringsproces for at skabe et godt og attraktivt område med mange store oplevelser. Visionerne har været meget inspirerende, og der er nu et virkeligt godt katalog af ideer, som kan bruges i det videre arbejde, siger Henrik Lind, administrerende direktør i Lind Invest.
Også Jens Bjerg Sørensen fra Salling Fondene er glad for, at projektet nu er et skridt videre.
– Vi har efterlyst visionære forslag, og det har vi fået. Det har været et privilegie at være med i processen omkring konkurrencen, hvor vi nu står med tre vinderforslag – foruden de 40 andre gode forslag – der kommer med gode bud på, hvordan blandt andet natur og idræt kan foldes ud i Kongelunden, siger Jens Bjerg Sørensen.
I løbet af 2021 forventer Kongelundens Sekretariat at udsende en række udbud af blandt andet bygherrerådgivning, konkurrence og udbud af det nye fodboldstadion til byen, samt udbud af en helhedsplan for det samlede område, hvilket visionskonkurrencen netop er inspirationskilde til. De tre præmierede forslag udgør et billede på de temaer, der bliver vigtige i den langsigtede udvikling af Kongelunden og vil sammen med alle de andre kreative forslag fra visionskonkurrencen udgøre en rig idébank af referencer og inspiration for det videre arbejde.