Nordjysk byggeboss vejrer morgenluft efter hård uge med nedlukning

Der vil komme stats-penge til de pressede nordjyske virksomheder. Det både håber og tror den nye formand for lokalafdelingen af DI Dansk Byggeri, der har fået sin ilddåb.
Nedlukning i Nordjylland berører 16.000 virksomheder, 280.000 indbyggere og 126.000 beskæftigede ifølge Danmarks Statistik. Foto: Torben Jastram.
Nedlukning i Nordjylland berører 16.000 virksomheder, 280.000 indbyggere og 126.000 beskæftigede ifølge Danmarks Statistik. Foto: Torben Jastram.

Nedlukningen af Nordjylland har nu stået på i en uges tid og har sat sit præg alle livets aspekter. Heller ikke bygge- og anlægsbranchen har kunnet melde hus forbi, og der har hersket uvished overalt. Især om medarbejdere overhovedet bør tage på arbejde.

“Produktionsvirksomheder skal ikke holde lukket, men arbejdsgivere opfordres kraftigt til ikke at lade ansatte med bopæl i en anden kommune møde fysisk på arbejde”. Sådan lyder rettesnoren på hjemmesiden coronasmitte.dk, der har et særligt afsnit om netop Nordjylland. Og den uklarhed i udmeldingerne generer formanden for DI Dansk Byggeri Nordjylland, Michael Jørgensen.

– Det, ikke at have nogen anelse om, hvordan i al verden vi er stillet, har været det værste. Vores mulighed for at møde ind på byggepladserne er næsten det eneste, vi kan rammes på. Alt andet kan vi klare, siger han og påpeger umuligheden i at arbejde hjemmefra for store dele af byggebranchen.

Tror på kompensation

Michael Jørgensen, der også er direktør i murer- og entreprenørfirmaet NCO Gruppen i Aars, som har 50 ansatte, er optimist i forhold til, at de nordjyske bygge- og anlægsvirksomheder vil blive tilbudt en kompensationsordning.

– Der er ikke 100 procents dækning endnu, men ifølge de seneste trepartsforhandlinger er alle parter indstillet på at finde løsninger. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi tro, at man vil sende alle folk hjem uden kompensation. Jeg er ikke urolig, men der er noget lovstof, der skal falde på plads. Jeg tror helt sikkert, der kommer styr på det, siger han.

Mange følger opfordringen

Michael Jørgensen overtog formandsposten for Nordjylland i slutningen af oktober og betegner sin opstart som “lige på og hårdt”. Den ukonkrete vejledning fra myndigheders side har ikke gjort det nemmere, og det har ifølge formanden været vanskeligt for medlemsvirksomhederne at vurdere, hvad de har skullet rette sig efter.

Netop det emne var på dagsordenen, da bestyrelsen holdt møde i søndags.

– Det blev besluttet, at medlemsvirksomhederne skulle vende tilbage og melde ind, hvordan de forholdt sig til den “kraftige opfordring”. Det har vist sig, at langt hovedparten følger opfordringen, fortæller Michael Jørgensen.

Han er derfor også bekendt med, at nogle virksomheder stadig kalder folk på job på tværs af kommunegrænser, men fortæller, at bestyrelsens råd er at følge opfordringen.

Branchen finder løsninger

I mellemtiden ligger nogle byggepladser helt øde, andre ikke. Det betyder, at bygherrer, entreprenører og håndværkere skal finde til enighed om kontraktforholdene, så det ikke ender i en regulær bøderegn.

– Hvis ikke det her er force majeure, hvad er så? Jeg mærker dog en forståelse fra bygherrer, der udtrykker, at den tid der er gået, får vi ikke tilbage, siger formanden og tilføjer:

– Der er dog enighed om, at det er en samfundsudfordring, og vi har fundet løsninger i ugens løb, hvor vi har holdt en række møder.

Relateret indhold