Lavere etagedæk skaber behov for øget robotteknologi

Give Steel investerer tocifret millionbeløb i automatiseret robotteknologi til generering af svejseprogrammer. Investeringen skal imødekomme en stigende efterspørgsel på stålkompositbjælken GSY Beam, der skaber slanke etagedæk.
Anlægget tager tre uger at installere, hvorefter to uger skal bruges på indkøring. Pressefotos.
Anlægget tager tre uger at installere, hvorefter to uger skal bruges på indkøring. Pressefotos.

Stigende efterspørgsel på den integrerbare kompositbjælke GSY Beam har skabt behov for øget automatisering i produktionen hos Give Steel i Brande. Virksomheden har netop investeret et tocifret millionbeløb i nye svejserobotter.

– Behovet for projekttilpassede stålkonstruktioner og bjælkevariationer har aldrig været større. Vores nye robotter er en måde at imødekomme markedets stigende krav om mere fleksibilitet. Vi begyndte allerede at se på optimeringsmuligheder for GSY Beam tilbage i 2018. På et projekt til Postgrunden i København leverer vi cirka 2600 GSY Beams – og ikke to af disse bjælker er ens. Vi er i dag de bedste på markedet indenfor variable, kundetilpassede stålbjælker til slanke etagedæk – og det skal vores produktionsfaciliteter understøtte, fortæller administrerende direktør Torben Larsen.

Ud fra indsamlet data har Give Steel konkluderet, at fabrikken med det nye robotanlæg kan svejse helt op til 80 procent af fabrikkens GSY Beams, og anlægget kan håndtere bjælker op til fem tons. Investeringen server samtidig direkte ind i virksomhedens klimaplan, der understøtter verdensmål nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Kortere svejsetid – mindre CO2 udledning

Robotterne bliver leveret med tandem svejsning, der resulterer i en lavere varmepåvirkning og en højere svejsehastighed. Med to brændere vil robotten svejse cirka dobbelt så hurtigt som manuel svejs.

Administrerende direktør Torben Larsen, Give Steel.
Administrerende direktør Torben Larsen, Give Steel.

– Med vores nye anlæg kan vi optimere svejsetiden og elforbruget. I forhold til manuel svejsning er vi altid sikre på at ramme den korrekte svejsestørrelse, og med fire store svejsemaskiner på anlægget vil vi kunne svejse emner på under 25 procent af den manuelle tid. Med robotterne har vi også mulighed for at trække de mest svejsetunge opgaver væk fra vores manuelle svejsere og i stedet tilbyde dem mere alsidigt arbejde. Dermed fjernes de også fra de opgaver, hvor der udvikles mest svejserøg. Svejserøgen fra robotterne filtreres for at fjerne de partikler, der fremkommer under svejsning, siger Tomas Larsen, der er ansvarlig for produktionsudvikling i Give Steel.

På spørgsmålet om, hvorvidt de nye robotter vil gøre nuværende smede og produktionsarbejdere arbejdsløse, er svaret fra direktøren Torben Larsen, klart nej.

– Øget automatisering og investering i robotteknologi er hele præmissen for vores fortsatte vækst og flere ansættelser i virksomheden. Det ved vi, for vi har gjort det før. Da finanskrisen satte ind, investerede vi i robotter, mens andre fyrede folk. Det var de robotter, der gav os et væsentligt skub fremad, til hvor vi er i dag.

Give Steel tæller i dag over 380 medarbejdere fordelt på de fire lokationer: Brande, Aarhus, Polen og Tyskland.

Relateret indhold