Antallet af boligejere, der må sende huset på tvangsauktion, er det laveste i 16 år. De seneste tal fra Danmarks Statistik bekræfter dermed, at det danske boligmarked er meget robust og langt de fleste boligejere er velpolstrede.
– På landsplan blev der i 2022 bekendtgjort 1.382 tvangsauktioner. Dermed blev antallet af ejendomme, der blev sendt på tvangsauktion i hele 2022, det laveste i mere end 16 år. Der er dog store geografiske forskelle på tværs af landet, skriver Danmarks Statistik i en kommentar til de friske tal.
Tilsyneladende en solskinshistorie. Lige indtil nu, for eksperter er også enige om, at flere og flere boligejere har kurs mod teknisk insolvens.
De stigende renter har sendt huspriserne på rutschetur så mange, der har købt inden for de seneste år, skylder mere end huset er værd.
Det kommer til at kunne aflæses i et stigende antal tvangsauktioner, når ejerne er nødt til at sælge, typisk i forbindelse med skilsmisse eller ledighed.
Der kommer flere tvangsauktioner i 2023 og 2024
I en kommentar til det lave antal tvangsauktioner, udlægger DI´s boligøkonom de nyeste tal.
– Antallet af tvangsauktioner er fortsat en af de få solstrålehistorier, på boligmarkedet, siger Bo Sandberg, DI´s boligøkonom.
– Det viser en betydelig modstandskraft hos de eksisterende boligejere. De fleste har fortsat høje friværdier og er økonomisk godt polstrede. Mere bredt kan man sige, at det økonomiske opsving, som vi har haft de seneste 6-7 år har været baseret på opsparing fremfor den gældsætning, som tilfældet var op til finanskrisen, forklarer DI-boligøkonomen.
– Men med voldsomme energiudgifter, stigende renter og formentlig udsigt til lavere beskæftigelse i 2023, når forbrugerne træder hårdt på bremsen, så er det uundgåeligt, at der gradvis vil komme flere tvangsauktioner i 2023 og 2024, siger Bo Sandberg
Single-husholdninger ryger oftest i tvangsauktion
Han peger også på en anden udviklingstendens på boligmarkedet, der vil øge antallet af tvangsauktioner. Det er især enlige som må sende boligen på tvangsauktion, viser en anden analyse fra Danmarks Statistik – de udgjorde 66 % af tvangsauktionerne i 2020.
Og det er sårbar ejertype, der bliver flere af.
– Ejere af huse på tvangsauktion var i højere grad end resten af befolkningen blevet enlige i de tre år, der gik forud for tvangsauktionen. Dvs. der er bl.a. en overrepræsentation af nyligt fraskilte eller af seniorer, som måske har mistet en ægtefælle, siger DI-boligøkonomen.
– Geografisk er tvangsauktion af enfamiliehuse især overrepræsenteret på Lolland, Falster, Vestsjælland og Vestfyn. Højdespringerne i denne ikke så misundelsesværdige statistik var Lolland kommune med 52 og Kalundborg kommune med 51 tvangsauktioner i 2022, uddyber Bo Sandberg baggrund af Danmarks Statistiks tal.