Efter DR-afsløring af brug af truet træ: PEFC Danmark tager til genmæle

Det prisbelønnede Vrå Børne- og Kulturhus er beklædt med cedertræ fra truede skovområder i Canada, lyder det i en artikel på dr.dk. Artiklen giver et ufuldstændigt billede af problematikken, lyder det i PEFC Danmarks modsvar.
Vrå Børne- og Kulturhus er et af mange danske byggerier, der de seneste år er blevet beklædt med den canadisk skovede træsort Western Red Ceder. Arkivfoto: Kontraframe
Vrå Børne- og Kulturhus er et af mange danske byggerier, der de seneste år er blevet beklædt med den canadisk skovede træsort Western Red Ceder. Arkivfoto: Kontraframe

Vrå Børne- og Kulturhus ‘appellerer til sanserne via træbeklædningen’, lød det bl.a. fra fagjuryen, da det nordjyske byggeri blev tildelt Nohrcons pris Årets Skolebyggeri 2022.

Men den på papiret bæredygtige træbeklædning af den PEFC-certificerede canadiske træsort Western Red Ceder fra træet kæmpe-thuja kommer ifølge en artikel på dr.dk ikke fra bæredygtig skovdrift.

Den PEFC-mærkede træsort har i mange år været populær hos danske arkitekter, og Miljøstyrelsen har hidtil anbefalet træ med miljømærket PEFC til offentlige indkøb. Den indkøbsvejledning er nu under revision, oplyser styrelsen til DR, der har talt med teknisk rådgiver fra miljøorganisationen Verdens Skove, Jens Holm Kanstrup.

Han mener ikke, at PEFC-certificeringen holder det den lover, når den i Canada læner sig op ad SFI, Sustainable Forestry Initiative, der er en af de altdominerende certificeringsordninger i Canada.

– Problemet er, at PEFC-systemet typisk anerkender nogle certificeringsstandarder, der findes i forvejen i de lande, de får tømmer fra. I lige præcis det her tilfælde anerkender PEFC nok den ringeste skovstandard, der findes på jordkloden, siger Jens Holm Kanstrup til DR.

DR erfarer, at regeringen i den canadiske delstat British Columbia for nylig har stoppet hugsten af Western Red Cedar, fordi SFI-certificeringen ikke har sikret den gamle tempererede regnskov på det nordamerikanske kontinent.

– Det er jo bevis for, at den certificering har lukket øjnene for noget, der helt klart ikke var bæredygtigt, udtaler Jens Holm Kanstrup, der pointerer, at der ifølge forskere nu kun er omkring 1-3 % tilbage af denne særlige skovtype.

Både lovligt og bæredygtigt

Artiklen og udtalelserne fra Jens Holm Kanstrup har fået PEFC Danmark op af stolen. Artiklen giver et ufuldstændigt billede af problematikken, lyder det fra den danske afdeling af den globale skovcertificeringsorganisation, der har eksisteret i Danmark siden 1999.

Herfra understreges det, at ‘PEFC-standarder er forskellige fra land til land, og arbejdet med at sætte en global standard for bæredygtigt skovbrug er komplekst’.

Peter Bæk, generalsekretær PEFC Danmark, udtaler:

– PEFC-certificeret canadisk kæmpe-thuja (Western Red Ceder, Thuja plicata) stammer ikke fra fredede områder og er både lovligt og bæredygtigt, ud fra canadisk lovgivning og ud fra FN’s internationalt anerkendte definition af bæredygtighed, som tilsiger, at der skal være balance mellem miljømæssige, økonomiske og sociale hensyn lyder det fra generalsekretæren, der kalder Canada for et land med robust retssystem og lovgivning samt stor transparens.

Uacceptabel hugst fra oprindelige naturskove

Han nævner organisationen First Nation, der blandt andet lever af skovbrug og repræsenterer de oprindelige folk i Canada, som en udfordring i forhold til PEFC-certificering i Canada, da der her ikke kan laves aftaler om beskyttelse af skovområderne uden First Nations samtykke.

PEFC-standarden i Canada tillader begrænset hugst af træ i områder med oprindelig naturskov, oplyser Peter Bæk, der har kontaktet PEFC Canada og gjort opmærksom på, at der bør tages skærpede hensyn til oprindelige naturskove i den opdaterede standard, der forventes færdig i 2024.

– Men der skal ikke herske tvivl om, hvor PEFC Danmark står: Vi mener, at hugsten af kæmpe-thuja fra områder med oprindelige naturskove er uacceptabel, også selvom der kun er tale om begrænset hugst. Af samme grund er fældning af træer med særlig naturmæssig eller kulturhistorisk værdi heller ikke tilladt efter den danske PEFC-standard, lyder det fra Peter Bæk, der understreger, at leverandører, bygherrer og andre kan have fuld tiltro til, at PEFC-certificeret træ er lovligt og bæredygtigt.

Han slutter sin kommentar til DR-artiklen af således:

– Vi er ærgerlige over, at en vigtig, men kompleks problemstilling bliver reduceret til en unuanceret artikel i de danske medier. I PEFC Danmark håber vi, at både vores medlemmer, den generelle offentlighed, myndigheder, miljøorganisationer og medier har forståelse for, at certificeret skovbrug ikke er en statisk størrelse, men noget, vi kontinuerligt arbejder på at forbedre – under hensyntagen til alle aspekter af bæredygtighedsbegrebet.

Relateret indhold