Det psykiatriske sygehus i Aalborg fylder 50 år

På tærsklen til at Psykiatrien flytter til nye lokaliteter ved Nyt Aalborg Universitetshospital i Aalborg Øst, fylder det gamle sygehus rundt.
Det var det mest moderne psykiatriske sygehus i Danmark på det tidspunkt, og meget af personalet blev hentet fra de andre psykiatriske hospitaler rundt om i Danmark, fortæller Jørn Skyttehus fra Psykiatrihistorisk Museum i Brønderslev. Foto: Region Nordjylland.
Det var det mest moderne psykiatriske sygehus i Danmark på det tidspunkt, og meget af personalet blev hentet fra de andre psykiatriske hospitaler rundt om i Danmark, fortæller Jørn Skyttehus fra Psykiatrihistorisk Museum i Brønderslev. Foto: Region Nordjylland.

I 1970 23. juni blev indvielsen af Statshospitalet, som det hed dengang, markeret med pomp og pragt, og daværende konservative indenrigsminister H.C. Toft var med, for der var tale om et statsligt byggeri.

Jubilæumsdagen bliver fejret mere afdæmpet, da situationen omkring Covid-19 umuliggør en større markering. Men både patienter og personale kan dog se frem til fødselsdagskage – og snart også nye rammer. For om få år flytter Psykiatrien til Aalborg Øst side om side med Nyt Aalborg Universitetshospital. Første etape af Psykiatriens byggeri er snart færdig.

– Det nye psykiatrihospital skal være et byggeri, der er tidssvarende, langtidsholdbart og matcher behandlingsforløbet og organiseringen af det samlede patientforløb. I byggeprocessen har vi gjort meget ud af at inddrage både brugere og personale, så deres faglighed, erfaring, ideer, tanker og ønsker til fremtidens psykiatrihospital bliver bragt i spil, fortæller psykiatridirektør Anette Sloth.

Anderledes byggeproces

Det er anderledes, end da den nu 83-årige Bent Flyvholm som ung arkitekt ved Poul Clausens Tegnestue i København fra midten af 1960’erne og frem var med i projekteringen af og siden tilsynsførende arkitekt på byggeriet af datidens nye psykiatriske sygehus i Aalborg.

– Vi havde ikke masser af møder med personalegrupper af den ene eller den anden art. Der var nedsat et udvalg under Indenrigsministeriet, som gav os opgaven med at bygge et nyt psykiatrisk sygehus med mere end 250 sengepladser med inspiration fra Sct. Hans i Roskilde og Risskov i Aarhus, fortæller Bent Flyvholm, der har regnet ud, at anskaffelsesprisen i nutidskroner svarer til cirka 525 millioner kroner.

Men der var mange hensyn at tage undervejs, husker han. Mange borgere i området omkring Mølleparkvej var nervøse over at skulle være naboer til et psykiatrisk sygehus, og hvad det kunne føre med sig.

Foto: Region Nordjylland.
Foto: Region Nordjylland.

– Rent bygningsmæssigt var der også udfordringer med at bygge på en skråning, og samtidig var det utraditionelt at bygge det som højhus. Det skabte udfordringer rent patientsikkerhedsmæssigt, for der var jo aflåste vinduer, og hvordan skulle man så redde patienterne ud i tilfælde af brand, erindrer Bent Flyvholm, som siden slog sig permanent ned i Aalborg efter opgavens afslutning.

Lange indlæggelser skabte minisamfund

Statshospitalet blev taget i brug 1. juli 1970. Jørn Skyttehus var en af de medarbejdere, der havde sin gang på det nye Statshospital på Mølleparkvej fra 1970 og mere end 30 år frem. Han er tidligere uddannelses- og udviklingschef i Psykiatrien og husker, hvordan det var at arbejde i de nye rammer og hvordan de var indrettet.

Statshospitalet var reelt et minisamfund, der afspejlede samfundet udenfor hospitalet. Der var således kiosk, frisør, biograf, bibliotek, solarie, idrætshal, koncert- og teatervirksomhed, mindre træ- og metalindustrifabrikker og mange andre ting tilknyttet hospitalet.

– Dengang var mange patienter indlagt i lang tid – nogle i flere år – for hverken kommune eller amt havde tilbud at sluse patienterne ud i. Patienterne kom så at sige ind af gårdsleddet, var der i lang tid og så blev de udskrevet til ingenting efter at have modtaget en førsteklassesbehandling, siger Jørn Skyttehus.

Ny tid venter

I Nordjylland var man som nogle af de første i Danmark i front med hensyn til distriktspsykiatri, hvor så mange patienter som muligt blev behandlet i eget hjem. I 1980’erne og ind i 1990’erne gjorde socialpsykiatrien sit indtog i landsdelen. Boformer, dagtilbud, væresteder og støttepersonordninger, som patienterne efter behandling kunne sluses ud til, blev etableret i både amtsligt og kommunalt regi.

De nye rammer for psykiatrien er ved at tage form i Aalborg Øst. Foto: Region Nordjylland.
De nye rammer for psykiatrien er ved at tage form i Aalborg Øst. Foto: Region Nordjylland.

Indsatsen er sket med udgangspunkt i matriklen på Mølleparkvej i Aalborg. Der snart kan give rollen videre til det nye psykiatriske sygehus i Aalborg Øst.

Relateret indhold