LCA: Nyt digitalt værktøj ensretter indsamling af data

Et nyt fælles digitalt værktøj, LCAcollect, skal hjælpe aktører i byggebranchen med at indsamle og håndtere data eller dokumentation til brug for en LCA-beregning, der lever op til Bygningsreglementets nye klimakrav.
Det nye LCA-værktøj, som markante spillere i byggebranchen har skabt i fællesskab, indsamler oplysninger om alle bygningens materialer, så det efterfølgende kan bruges til udførelse af en LCA-beregning. Med støtte på 4,8 mio. kr. fra Realdania kan værktøjet videreudvikles og tilpasses, mens det afprøves i de kommende år. Foto: Getty Images
Det nye LCA-værktøj, som markante spillere i byggebranchen har skabt i fællesskab, indsamler oplysninger om alle bygningens materialer, så det efterfølgende kan bruges til udførelse af en LCA-beregning. Med støtte på 4,8 mio. kr. fra Realdania kan værktøjet videreudvikles og tilpasses, mens det afprøves i de kommende år. Foto: Getty Images

Fakta om LCA-krav

  • – Bygningsreglementets nye krav til bygningers klimaaftryk er påbegyndt indfaset pr. 1. januar 2023
  • – Nybyggeri over 1.000 m2 skal overholde en grænseværdi på 12 kg CO2-eq./m2/år
  • – Klimapåvirkningen skal dokumenteres med en Life Cycle Assessment (også kaldet LCA eller livscyklusvurdering)
  • – Fra 2025 vil der gælde en grænseværdi for alt nybyggeri.

Den 1. januar skete det! De nye regler i bygningsreglementet er trådt i kraft, hvilket bl.a. betyder, at man for nybyggeri skal dokumentere bygningens samlede klimapåvirkning med en livscyklusvurdering (LCA) for at opnå ibrugtagningstilladelse.

For at gøre dokumentationen så enkel som muligt, og for samtidig at sikre standardisering og datakvalitet, har en gruppe virksomheder og organisationer fra byggebranchen udviklet det nye fælles, digitale værktøj LCAcollect, som kan bruges af både store og små virksomheder.

Cowi og Arkitema startede sidste år med at udvikle dataindsamlingsværktøjet, og siden er projektet blevet videreudviklet i samarbejde med Green Building Council Denmark og Molio. De er trådt ind i projektet med en stor viden om brugerne, værktøjer og erfaring, der skal sikre, at værktøjet giver mening i alle byggebranchens led.

Gruppen bag det nye digitale værktøj tæller også Rambøll, DI Byggeri, FRI, Danske Arkitektvirksomheder, CG Jensen, Bygherreforeningen, Build og Bloxhub. Bolig- og Planstyrelsen er med som observatør på projektet.

Skal forenkle indsamlingen af data

LCAcollect er udviklet med henblik på at forenkle indsamlingen af data til grundlag for LCA-beregninger, der bruges til at påvise en ny bygnings totale klimapåvirkning. Værktøjet samler oplysninger om alle bygningens materialer, så det efterfølgende kan bruges til udførelse af en LCA-beregning. Helt konkret kommer det til at foregå gennem en hjemmeside, hvor alle parter i et byggeri logger ind og registrerer de værdier, som de har ansvaret for at indberette.

Herefter kan beregningen for dokumentationen foregå i LCAbyg eller andre værktøjer. Det nye værktøj sikrer dermed ensartethed og sporbarhed i dokumentationen til en LCA-beregning, og at byggebranchen opbygger en fælles erfaring som grundlag for videre tiltag i den grønne omstilling.

Open core

Kildekoden til værktøjet bliver delt som et ‘open core’-projekt, så hele branchen får mulighed for at præge og komme med bidrag eller ønsker til den videre udvikling af det fælles værktøj. Samtidig vil det være tilgængeligt gennem API, så den nemt kan integreres i branchens workflows og med eksisterende brancheværktøjer.

Senior Digital Transformation Director i Cowi, Morten Alsdorf, fortæller:

– Åbenhed og fælles udvikling er nøgleordene i visionen for LCAcollect. Byggeriet står for omkring 30-40 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at vi står sammen som branche og skaber fælles værktøjer, der hjælper såvel den lille håndværksmester som den store entreprenør. Vi har haft fokus på at skabe et brugervenligt værktøj, der ikke gør dokumentationen til en administrativ byrde, men tværtimod gør det lettere for alle at holde et overblik over et byggeriets klimapåvirkning.

Kan videreudvikles og tilpasses

Realdania støtter projektet med 4,8 millioner kroner, hvilket er med til at sikre, at værktøjet kan videreudvikles og tilpasses, mens det afprøves i de kommende år.

– Værktøjet kan komme hele branchen til gavn – både små og store virksomheder. Det vil kunne spare branchens aktører for meget tid og arbejde at styre proces og datastruktur i forbindelse med indsamling af data til LCA-beregningen. Vi vil gerne støtte den videre udvikling af dette fælles værktøj som alle i de kommende år kan benytte. Og som kan være med til at understøtte en mere effektiv grøn omstilling af byggebranchen, siger projektchef i Realdania, Anne Gade Iversen.

Værktøjet frigives til branchen i starten af de nye år og forventes at blive branchestandard. Det vil løbende blive udviklet, testet og forbedret i tæt samarbejde med byggeriets værdikæde.

Relateret indhold