Om projektet
- Fase 1: ca. 150 boliger
- Andel almene: ca. 100 boliger
- Andel private: ca. 40-50
- Tidshorisont: 2-3 år
- Fase 2: ca. 2-300 boliger
- Område indeholder nuværende produktionsvirksomhed.
- Området kan udvikles til andre formål end boliger
- Tidshorisont: 2-10 år.
KANT arkitekter har tegnet visionsprojektet, som viser, hvordan Schillerkvarteret kan blive byens nye grønne og centrale byområde.
Med sammenhængende grønne og blå strøg bliver boliger og natur planlagt sammen fra starten, hvor de grønne forbindelser desuden vil gøre det naturligt at cykle en tur gennem det nye kvarter op til åen og skoven. I fremtiden vil der muligvis komme et større å-projekt sammen med kommunen og lokale foreninger. Det er blot én af mange muligheder skitseret i udviklingsplanen.
– I mange år har der været et stort fokus på storbyens potentialer – og urbanisering. Faktisk så meget at man helt har overset de enorme potentialer, der ligger uden for København og Aarhus. Med Schillerkvarteret er det ambitionen at indfri de kvaliteter, der ligger i at have skov, sund og marker i baghaven – og det helt unikke i at have en zoologisk have som nabo. Det er et helt særligt sted at få lov at bygge og bo, siger Sebastian Soelberg, kreativ leder i Kant Arkitekter.
Schillerkvarteret henviser til A. Schillers Maskinfabrik, som har været en del af områdets identitet i mange år. Stedet skal nu udvikle sig fra erhvervsområde til attraktivt boligområde, men navnet bibeholdes som bindeleddet mellem fortid og fremtid.
– Jeg bringer mine erhvervsgrunde i spil med denne plan. Jeg har først selv for nyligt opdaget, hvor attraktivt området bag min virksomhed er. Stilheden ned til åen og skoven. Og spændende naboer som spejderne, skovbørnehaven, kulturfabrikken og ikke mindst ZOO. Med et stærkt udviklingssamarbejde med Boligselskabet Fjordparken og Kommunen er vi klar til at komme i gang nu, siger Allan H. Schmidt, der ejer størstedelen af projektområdet.
Almene boliger som åbningstræk
Åbningstrækket i fase 1 bliver almene boliger, som skal opføres i én etape på en kommunal og privat grund. Lokalplanen er i proces og forventes færdig i starten af 2021, hvorefter byggeriet kan gå i gang. Lokalplanen vil indeholde et attraktivt byggefelt til private boliger i første række til åen og skoven. På den måde baner de almene boliger vejen for de private boliger, hvilket har været planen fra starten.
Boligselskabet Fjordparken står bag de første almene boliger, og direktør Anita Ulrik Sørensen forklarer nærmere om, hvad man kan forvente sig.
– De almene boliger bliver for alle gennem hele livet. Det ældre par der har solgt deres ejerbolig og ønsker at bo et sted med de samme værdier. Det unge par under uddannelse. Den nyligt fraskilte far eller mor med børn. Singler i alle aldre og mange, mange flere. En blandet beboersammensætning i en blandet by. Boligerne vil blive bygget med fokus på tilgængelighed. Vi forventer, at boligerne kommer til at ligge i et spænd fra ca. 45 til ca. 90 kvadratmeter. Og vi vil arbejde for, at huslejen vil holde sig under 8.000 kr. om måneden for de største boliger, forklarer Anita Ulrik Sørensen.
Lokalplanen for de første ca. 150 almene og private boliger i fase 1 forventes at starte op inden sommerferien.