Installationsbranchen rammes hårdt af coronakrisen

De danske el- og vvs-installationsvirksomheder mærker mere end den øvrige bygge- og anlægsbranche, hvordan virusudbruddet påvirker omsætningen og den daglige drift.
Maria Schougaard Berntsen er cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne. Pressefoto.
Maria Schougaard Berntsen er cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne. Pressefoto.

Danmarks Statistik har i dag udgivet en række opgørelser over, hvordan coronaepidemien påvirker de forskellige brancher i dansk erhvervsliv. Og selvom undersøgelsen understreger, at ingen brancher går fri af krisen, så er det tydeligt, at installationsbranchen tydeligt kan mærke konsekvenserne af virussen.

Tallene fra Danmarks Statistik viser således, at tre ud af fire virksomheder i installationsbranchen oplever, at omsætningen er blevet reduceret. 58 procent af elinstallationsvirksomhederne oplever en nedgang i omsætningen på 0-25 procent, mens 23 procent oplever en endnu større nedgang. For vvs- og blikkenslagervirksomhederne er det 50 procent, der oplever en nedgang i omsætningen på 0-25 procent, mens 26 procent oplever det, der er værre.

Tallene stemmer overens med Tekniq Arbejdsgivernes egen medlemsundersøgelse og tegner et tydeligt billede af en branche, som er under pres. Selvom det selvfølgelig er bedre at bevare 75 procent af omsætningen end slet ikke at have nogen omsætning, så er der ingen tvivl om, at installationsbranchen er hårdt ramt af følgerne af coronaepidemien.

Der er tale om de første tal fra Danmarks Statistik, som beskriver virksomhedernes egen situation, siden corona-epidemien brød ud, og statsministeren på et pressemøde den 11. marts delvist lukkede landet ned.

Set i forhold til den øvrige bygge- og anlægsbranche, er installationsbranchen også klart den del af branchen, hvor flest rapporterer om, at de er meget eller noget påvirkede af de inden- og udenlandske restriktioner i forbindelse med coronaepidemien.

Cirka 50 procent af installationsbranchen føler sig meget eller noget påvirket, hvor det til sammenligning kun gælder for 19 procent af anlægsentreprenørerne eller 31 procent af virksomhederne indenfor tømrer- og bygningsvirksomhederne.

Selvom installationsvirksomhederne for nuværende forsøger at klare sig igennem krisen med hjemsendelser, afvikling af ferie og måske afskedigelser, så er det klart, at man som virksomhed ikke kan tåle at være i denne situation for længe.

Derfor er der brug for at øge den økonomiske aktivitet i det danske samfund, så der kan komme fuld gang i forretningen igen. Det gælder ikke kun i installationsbranchen men hele vejen rundt. For når der er stor usikkerhed i erhvervslivet eller hos forbrugerne, så er man også mere forbeholden overfor at investere i eksempelvis nyt digitalt udstyr i produktionshallen eller en ny varmepumpe til privatboligen.

Relateret indhold