Lad os gøre hvad vi kan for at støtte byggeriet i corona-krisen

Adm. direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre.
Adm. direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre.

I Danske Byggecentre har vi kæmpet for at kommunerne fremrykkede investeringer og renoveringer i byggeriet i en tid, hvor dansk økonomi er under pres fra corona-virus.

Nu kan vi gladeligt konstatere at Venstre, med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen, er enige i vurderingen og nu foreslår at lempe det kommunale anlægsloft, så kommunerne har flere midler til at fremrykke investeringer i byggeriet. Forslaget er vigtigt, men uden hurtig handling hjælper det ikke meget.

Forslaget som bakkes op af regeringen og flere partier på Christiansborg, foreslår yderligere at øge fleksibiliteten i offentlige udbud og opgaveindkøb, så kommunerne fremover først skal sætte opgaver i udbud hvis de lyder på 5 millioner kroner, mod de 1,6 millioner som reglerne siger i dag.

Vi er meget glade for at Venstre nu foreslår at lempe det kommunale anlægsloft så kommunerne kan fremrykke investeringer og renoveringer i byggeriet. Det er noget vi har arbejdet for. Byggeriet er i en svær position og staten kan ikke holde gang i byggeriet alene. Derfor er det glædeligt hvis kommunerne kan få frigjort flere midler, så de også kan byde ind. Byggeriet udgør en krumtap i dansk økonomi og byggeriets 175.000 ansatte er fortsat dem, der holder hjulene kørene, trods corona-krisen.

Af yderligere tiltag bør politikerne kigge på at bringe landsbyggefondens midler i spil. Landsbyggefonden har i skrivende stund godkendte renoveringsopgaver for 18,4 milliard kroner eller det der ca. svarer til 35.000 årsværk i byggeriet.

Renoveringsopgaverne dækker over store og små renoveringer af alt fra køkkener og toiletter til tag og mure i almene boliger spredt over hele landet. Renoveringerne i Landsbyggefonden er fuldt finansieret af de almene boligselskaber og vil altså ikke koste statskassen en krone.

Opgaverne står og venter fordi der er sat en politisk ramme for hvor mange af midlerne der må frigives. Det er for at undgå overophedning af den danske økonomi, men den fare findes ikke i den nuværende situation.

De mange renoveringsopgaver, svarende til 35.000 årsværk er vigtige, at få sat i spil nu og er en hel oplagt måde at styrke dansk økonomi, i den svære tid.

Nu er tiden inde til at lempe det kommunale anlægsloft så kommunerne kan fremrykke deres investeringer og renoveringer. Dertil skal Landsbyggefondens midler aktiveres så de 18,4 milliarder kroner kan holde gang i byggebranchen og derved den danske økonomi.

Relateret indhold