Foreningen 5 Skoler, der giver børn flygtet fra krigen i Syrien en skole at være børn i, modtager 365.000 kr. fra Ejendomsindsamlingen, som flere af ejendomsbranchens førende aktører støtter.
Foreningen startede med drømmen om, ja, 5 Skoler, men er i dag oppe på 16 skoler i nærområderne til Syrien, hvor tusindvis af primært syriske børn bor, bl.a. i flygtningelejrene, med og uden deres forældre.
5 Skolers mål er at få flest mulige børn i skole, og derfor bliver der bygget både permanente skolebygninger i mursten med aircondition og køleskab samt teltskoler bygget op over bøjede metalstænger på støvede marker. Det vigtigste er, at børnene kommer i skole, lærer basale færdigheder, tør drømme og får en barndom.
– Vi bygger skoler til børn, der aldrig har gået i skole. Når børnene starter i vores skoler, er de som regel helt stille. De løber ikke. De leger ikke. Og de griner ikke. De har aldrig fået lov til at være børn, fortæller Zarah Kirketerp-Møller, co-CEO i 5 Skoler, der har tilknyttet lokale lærere til skolerne. De står i dag for undervisningen af 1.200 børn.
Hun fortsætter:
– I vores skoler får børnene mulighed for at træde ind i et ‘magisk rum’, hvor børnene lærer at læse, skrive og regne, men hvor de også lærer at synge, danse og smile. Hvor de lærer at være børn med alt, hvad det indebærer. Vi tager dem med på stranden, vi giver dem en lusekur, og vi giver dem et kram. Vi prøver at give dem tryghed, omsorg og nyttige færdigheder.
En positiv forskel
Initiativtageren til juleindsamlingen i ejendomsbranchen Ejendomsindsamlingen, der finder sted for anden gang i år, er Ali Simiab, tidligere juridisk chef i ejendomsadministrationen Cobblestone, nu selvstændig konsulent i ejendomsbranchen og netop optaget på Estate Medias liste over ejendomsbranchens 35 udvalgte talenter under 35 år.
Han glæder sig over den store opbakning fra branchen, der sidste år samlede 284.000 kr. ind på kort tid.
– Ejendomsindsamlingen kan kun lade sig gøre, fordi der findes mange gode ejendomsfolk, som gerne vil gøre en positiv forskel. Det er fantastisk, at aktører på tværs af branchen støtter op om initiativet, og vi glæder os til at fortælle mere om den forandring, som årets indsamling kommer til at skabe, siger han.
Børn så langt øjet rækker
Med pengene fra Ejendomsindsamlingen kan 5 Skoler hjælpe endnu flere børn, der er på flugt. Således har pengene fra sidste års indsamling bl.a. udmøntet sig i en teltskole i en af de mange flygtningelejre langs den syriske grænse, hvor der bor tusindvis af børn, der aldrig før har gået i skole.
– Der er børn, så langt øjet rækker, men der er ingen barndom. Skolen bringer liv i børnene, skaber glæde og barndom. Skolen giver børnene indhold i hverdagen og noget at stå op til. Med skolen får børnene færdigheder, som ingen kan tage fra dem, og giver dem mulighed for at ændre deres liv, fortæller Zarah Kirketerp-Møller til Dagens Byggeri.
Med de indsamlede penge er det også blevet muligt at købe en grund i et slumområde inde i byen, hvor de syriske børn bor på gaden.
– Her bygger vi en ny og fin skole med tre klasseværelser, kan Zarah Kirketerp-Møller fortælle.
Sikrer børns kår
Opførelsen samt driften af skolen, hvor eleverne havde første skoledag i tirsdags, er de kommende år finansieret af totalentreprenør og udviklingsrådgiver Raundahl & Moesby, der sammen med Birch Ejendomme, Bruun & Hjejle, Copenhagen Capital, Cushman & Wakefield l Red, Heimdal Nordic, Husen Advokater, Ikano Bolig, Kereby, Nordstern, NREP, Resights, Sjælsø Management, Sustainable Law, Thylander og Wihlborgs har støttet årets Ejendomsindsamling.
Hele beløbet fra indsamlingen går ubeskåret til 5 Skoler, der blev kåret til PFA Brug Livet Fondens hjertesager 2022. En af bidragsyderne, Søren Kopp, partner hos Bruun & Hjejle, udtaler:
– Alle børn har ret til at gå i skole, og derfor er vi hos Bruun & Hjejle rigtig glade for at kunne bidrage til 5 Skolers vigtige mission om at bygge skoler til børn på flugt. Som aktør i ejendomsbranchen vil vi gerne anerkende de gode sociale indsatser og hjælpe med opbygningen af samfund, som sikrer børn bedre kår.