Mariagerfjord udsætter udbud på ny daginstitution

Halvanden time før deadline for at give tilbud på byggeriet af den nye daginstitution Hobro Nord i Mariagerfjord, udsatte kommunen udbuddet af byggeriet, fordi der manglede miljøanalyser af byggegrunden. Uacceptabel opførsel, mener Dansk Byggeri.
Det er uacceptabelt, hvis en kommune beder nogle virksomheder om at bruge tid og penge på at give tilbud på et byggeri for så at udsætte licitationen. Det bør koste en kommune, mener formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm. Foto: Ricky John Molloy.
Det er uacceptabelt, hvis en kommune beder nogle virksomheder om at bruge tid og penge på at give tilbud på et byggeri for så at udsætte licitationen. Det bør koste en kommune, mener formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm. Foto: Ricky John Molloy.

– Det er simpelthen ikke i orden. Når en kommune beder virksomheder om at bruge tid og penge på at give tilbud på byggeriet af en daginstitution, et plejehjem eller en hvilken som helst anden opgave, så kan det ikke hjælpe noget, at de udsætter licitationen, fordi de ikke har undersøgt tingene ordentligt i første omgang. Så står virksomhederne tilbage og venter på en afklaring samtidig med, at de skal bruge tid og penge på at rette tilbuddet til. Det virker respektløst, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm.

Kommuner bør betale for spildtid

Dansk Byggeri hører ofte fra virksomheder i byggebranchen, at det udbudsmateriale de modtager, er mangelfuldt, og at udbud enten aflyses eller udsættes.

– Det kan godt være, at Mariagerfjord og andre kommuner ikke har overtrådt loven ved at udskyde en licitation, og at udvalgsformanden har beklaget situationen, men det betyder ikke, at det hverken er hensigtsmæssigt eller i orden. Hvis en virksomhed byder på en opgave, og vedkommende ikke har været grundige nok, og derfor taber penge på opgaven, så kan virksomheden jo heller ikke springe fra eller bede kommunen om flere penge, men virksomheden hænger på opgaven og tabet. Der slipper kommunen noget billigere, selvom det er dem, der i første omgang ikke havde orden i penalhuset, siger Henrik Holm.

Netop derfor bør det ifølge Dansk Byggeri være lovpligtigt, at kommuner skal betale et vederlag til de virksomheder, som deltager i et udbud, som bliver udsat eller aflyst.

– Hvis kommunen tager initiativ til, at virksomheder skal levere et stykke arbejde, som i realiteten er spildt, så skal det også koste. Det vil få kommunerne til at være lidt grundigere, inden de beder andre om at byde på en opgave. Det er nødvendigt, for eksemplet fra Mariagerfjord er desværre ikke et enkeltstående tilfælde, siger Henrik Holm, formand for Dansk Byggeri Nordjylland.

Relateret indhold