Troldtekt satser på certificeringer

Stadig flere får øjnene op for certificeret byggeri, og det har fået Troldtekt til at gå aktivt ind på markedet.
Troldtekt kan dokumentere bæredygtigheden i sine akustikplader. Det giver certificeret gevinst. Pressefoto.
Troldtekt kan dokumentere bæredygtigheden i sine akustikplader. Det giver certificeret gevinst. Pressefoto.

Bygningscertificeringer gør det langt mere håndterbart at udvikle bæredygtige bygninger til øverste hylde. Sådan siger Martha Lewis, arkitekt og såkaldt “Head of Materials” hos Henning Larsen Architects.

Og da den overbevisning går igen hos flere i byggeriet, har det fået materialeproducenten Troldtekt fra Vestjylland til at gå aktivt ind i markedet. Det har man blandt andet gjort ved at gøre det enklere for byggeriets spillere at vælge netop Troldstekts isoleringsplader til certificeret byggeri.

– Grundtanken er, at produkter og affald indgår i kredsløb, så de skaber ny værdi. Det kan vores plader gøre på flere måder, blandt andet som kompost, og ved at restprodukter bliver genanvendt i cementproduktionen. Vi arbejder konstant med nye bæredygtige målsætninger, siger Peer Leth, der er administrerende direktør hos Troldtekt A/S.

Der i samarbejde med Rambøll har dokumenteret, hvordan akustikløsningerne bidrager positivt til de forskellige kriterier i de førende certificeringsordninger: DGNB, BREEAM, LEED, den svenske Miljöbyggnad – og som noget nyt også WELL og Svanemærket.

Bundlinjen vinder

Og der er god grund til at gøre det nemmere for byggeriet at gå en bæredygtig vej. Ifølge 90 procent af næsten 400 adspurgte ejendoms- og bygningseksperter i Norden er bæredygtighed nødvendigt for, at et projekt bliver en succes.

Det viser Rambølls “Sustainable Buildings Market Study” fra 2019. Undersøgelsen viser også, at bæredygtige bygninger i gennemsnit har 6-10 procent højere ejendoms- og udlejningsværdi samt 5-10 procent lavere driftsudgifter. Vil man den certificerede vej, er særligt dokumentationen væsentlig, fremhæver Martha Lewis.

– Det gør valg af materialer nemmere, hvis byggevareproducenter arbejder målrettet med gennemsigtighed – også når de oplyser, at der er en anbefaling, de ikke er helt i mål med at imødekomme. Et nøgleord inden for bæredygtigt byggeri er transparens. Det gør det langt nemmere for os som rådgivere, men det er også vigtigt for bygherrerne, så de ved, hvad deres bygninger består af, siger hun.

Relateret indhold