Svanemærkede rækkehuse med rekreativt LAR-landskab på flyvestationen

Første etape af Juul Frost Arkitekters Filmhusene står nu færdig.
Første etape af Filmhusene står færdig: 38 svanemærkede rækkehuse integreret i et rekreationelt LAR-landskab.
Første etape af Filmhusene står færdig: 38 svanemærkede rækkehuse integreret i et rekreationelt LAR-landskab.

På den tidligere flyvestation Værløse stor 38 nybyggede Svanemærkede rækkehuse, Filmhusene, nu klar. Projektet er tegnet af Juul Frost Arkitekter, og det er første etape af i alt 100 boliger.

Boligerne er svanemærket, hvilket er garant at byggeri er godt for både sundhed, miljø og økonomi. Det lever op til skrappe krav i hele sin livscyklus og er bl.a. kendetegnet ved et lavt energiforbrug, men også godt indeklima:

– Hos Juul Frost Arkitekter mener vi, at arkitektur og planlægning skal skabe de bedst mulige rammer om menneskers trivsel. Vi har udformet boligerne med højt til loftet, optimale dagslysforhold og med naturlig ventilation, og vi har stillet høje krav til materialer og overfladebehandling, så de ikke afgiver sundhedsskadelige stoffer, fortæller partner Søren Askehave, Juul Frost Arkitekter.

Mindre beton og mere genbrug

De 38 nyopførte huse er bygget med trækassetter; træelementer med indbygget isolering og dampspærre, produceret af Taasinge Elementer. Derved er brugen af beton i byggeriet reduceret markant, og derved reduceres også udledningen af CO2. Den cirkulære økonomi er også tænkt ind i Filmhusene, hvor facadebeklædning i form af mørke teglskaller, kan skrues af og bruges i et andet byggeri.

Tegnestuens integrerede landskabsafdeling har i udformningen af gårdmiljøerne taget afsæt i flyvestationens militærhistorie: de åbne gårdrum med integreret LAR-landskab (Lokal afledning af regnvand) er udformet med camouflage-mønsteret som forlæg, hvilket skaber forskellige offentlighedszoner og rumligheder i gårdene. Flyvestationens særprægede kulturlandskab iscenesættes og trækkes bl.a. ind i gårdrummet gennem store kig og historien bringes ned i børnehøjde med den specialtegnede fly-legeplads.

Biodiversitet giver bioidentitet

Boligerne er ens på tværs af de tre klynger, men hver klynge gives en særegen identitet gennem beplantning:

– Vi har taget afsæt i det omkringliggende landskab for at give klyngerne hver deres særegne identitet, eller bioidentitet, derved opnår vi også en høj biodiversitet i området. Med det integrerede LAR-landskab har vi ønsket at vende regnvandshåndteringen til et rekreationelt element, der binder klyngerne sammen, synliggør klimaudfordringerne og samtidig danner rammer om et godt udeliv og naboskab, fortæller Line Stybe Line Stybe Vestergaard, som har ansvar for tegnestuens landskabsarkitektur.

Relateret indhold