Aarhus hædrer tre nybyggerier og et gademiljø

Mandag blev en universitetsbygning, et byhus og et stort havnebyggeri præmieret på Arkitekturens Dag.
AARhus er tegnet af BIG med Kilden & Mortensen som bygherre. I forgrunden ser man noget af Det levende byggepladshegn, et populært midlertidigt miljø med blandt andet caféer og street food. Arkivfoto: Torben Jastram.
AARhus er tegnet af BIG med Kilden & Mortensen som bygherre. I forgrunden ser man noget af Det levende byggepladshegn, et populært midlertidigt miljø med blandt andet caféer og street food. Arkivfoto: Torben Jastram.

Om vinderne

  • SKOU-Bygningen (AU Health)
  • Den nye SKOU-Bygning er en udvidelse af Institut for Biomedicins institut. Bygningen indskriver sig i Universitetsparkens DNA. Bygningens arkitektoniske udtryk er kendetegnet ved bygningens nord-syd retning, skarp enkeltformede profil med de karakteristiske sadeltage og lysegule teglsten, og markerer sig med gavlens perforerede murværk, der viser, at huset er af vores tid. SKOU-Bygningen viser med al tydelighed, at man kan – som igennem de sidste godt 90 år – tegne tidssvarende arkitektur, der afspejler vores tid, og som samtidig respekterer det særlige kulturmiljøs egenart for det kanoniserede universitetsbyggeri.
  • AARhus
  • Bygningen markerer sig dramatisk mod øst med sin 21 etager høje spids mod havnens munding. Grundplan er en karréstruktur med et hævet gårdrum placeret ovenpå tre etagers parkering. En række af byhuse i to etager følger gadeplanet hele vejen rundt og åbner op for en ny bo-typologi. På den modsatte side, mod vest, rejser sig en 14 etager høj spids. Kombinationen af den ‘twin-peak’-agtige form åbner op for spændende lysindfald mod gården og kig ud mod nordøst og mod sydvest, hvor bygningsvolumenerne er lavest. Der kan ikke herske tvivl om, at man vil se AARhus indgå i BIG’s spændende portefølje af ikoniske boligbebyggelser, fra VM Husene, Bjerget og 8-tallet i København og Gårdscraber-projektet i New York.
  • Brammersgade 39B
  • Byhusets genanvendte teglsten stammer fra Nyborg Slot. Arkitekten bag Brammersagde 39B, Jørn Frøsig Johannsen, købte et større parti mursten og har bygget et meget spændende nyt 4/5-etager højt byhus til sit familie.
  • Byhuset er en klippe af sten, som klatrer op af gavlen på Brammmersgade 39. To forskudte volumener overlapper hinanden omkring hjørnet, lidt som et hængsel, og kaster smukke skygger fra sig. Håndvæksmæssigt er byhuset sublimt, både indvendigt og udvendligt. Der er en idérigdom i materialvalg og detaljeringsniveau kombineret med smukke rumlige forløb, som man sjældent ser nutildags. Det er et unikt, helstøbt, kompromiløst kvalitetsbyggeri, som Aarhus er heldig at have.
  • Det levende byggepladshegn på Aarhus Ø,
  • Det er skabt af Institut for (X). Pier 4 ved Bassin 7 vil være en kæmpe byggeplads de næste godt 3 år, og traditionelt er byggepladser indhegnet af et kedeligt byggepladshegn. Samtidig vil der på dette sted komme mange besøgende til Havnebadet, og mennesker som færdes langs kajkanten mod AARhus og videre langs havnepromenaden.

Hvert år på Arkitekturens Dag præmierer man i Aarhus – og mange andre kommuner – byggerier med særlige arkitektoniske kvaliteter.

I år er hæderen gået til tre nybyggerier, nemlig BIG’s AARhus på Aarhus Ø, SKOU-bygningen på Aarhus Universitet samt et veludført byhus i Brammersgade.

– Det overordnede tema for dette års udvælgelse er arkitekturpolitik og kulturmiljøer. Et af de præmierede projekter er opført i et kanoniseret kulturmiljø, Universitetsparken, et andet nomineret projekt er opbygget omkring en firelænget bindingsværksgård fra 1700-tallet, og to andre projekter er i det historiske miljø i Frederiksbjerg-kvarteret. Alle projekternes arkitekter har taget afsæt i stedets særlige karakteristika og samtidig tilføjet nye arkitektoniske værdier. Samtidig formår arkitekterne at indfri flere dele af Aarhus Kommunens nuværende arkitekturpolitik, ikke mindst at skabe arkitektur på et internationalt niveau, lyder det fra Stadsarkitekt Stephen Willacy.

Arkitekterne bag nybyggerierne får en præmie på 10.000 kroner samt et diplom. Bygherrerne får overrakt diplom og plakette til opsætning på bygningen.

Gademiljø fik særpris

Stadsarkitektens Særpris for midlertidig arkitektur går i 2019 til ‘Det levende byggepladshegn’ på Aarhus Ø, skabt af Institut for (X), i samarbejde med Kilden & Mortensen ApS.

Langs Pier 4 ved Bassin 7 vil de mange besøgende de næste ca. tre år blive mødt af ‘Det levende byggepladshegn’, et populært midlertidigt miljø med mange forskellige aktiviteter, eks. caféer, street food og fitness-aktiviteter. Det er et ca. 400 meter langt gademiljø med en høj grad af liveability og stor tiltrækningskraft. Her får det skæve lov til at vokse frem, og man mærker, at det er noget, som folk godt kan lide.

Arkitekten bag Det levende byggepladshegn får et diplom.

Relateret indhold