Kvinder i byggeriet
- I en række portrætter taler Dagens Byggeri med kvinder ansat i bygge- og anlægsbranchen om deres valg af karrierevej, udfordringer og styrker ved branchen, og om hvordan de ser fremtiden for kvinder i byggebranchen.
Skolerne har netop lukket ned for sommeren, men Dagens Byggeri møder Clara Jensen på en folkeskole, som er lokationen for hendes opgaver i dag. Bortset fra nogle SFO-børn er der kun Clara, hendes kolleger og en del andre håndværkere, der er ved at renovere skolen lidt uden for Roskilde.
Clara og kollegerne fra El:Con skal blandt andet sætte strøm op til en stor interaktiv tavle i et klasseværelse. Da Clara selv var på alder med de SFO-børn hun møder på skolen i dag, var det ikke nødvendigvis et elektrikerjob, hun drømte om. Men et højt energiniveau, en lyst til at komme ud og arbejde i sit sabbatår efter gymnasiet, og en veninde, der kunne anbefale branchen, fik Clara mod på el-sporet.
Hun har stadig nogle år igen som lærling, men kan ikke forestille sig at lave noget andet. Humoren og den ligefremme tone på byggepladserne passer hende rigtig godt. Hun mener, uvidenhed om branchen og manglende rollemodeller hindrer mange kvinder i at vælge den retning, når de vælger uddannelse. Derfor er hun en af ambassadørerne i projektet Boss Ladies, der arbejder for at få flere piger og kvinder til at vælge en karriere inden for håndværksfagene. Clara tager blandt andet ud og holder foredrag for at fortælle om uddannelsen og nedbryde fordomme. “Man bør introducere alle for håndværksfagene”, mener hun.
Hvorfor valgte du din karrierevej?
– Da jeg var færdig med handelsgymnasiet, ville jeg have et sabbatår. Jeg har en veninde, der arbejder som elektriker hos El:Con, og hun fortalte mig, de manglede en arbejdsmand. Jeg hader at sidde stille, så efter gymnasiet ville jeg ud og lave noget. Så derfor prøvede jeg det, og synes ret hurtigt, det var spændende. Herefter kom jeg så i lære som elektriker.
Hvilke udfordringer har du mødt undervejs i din branche?
– Jeg er hverken høj eller stor, og så er jeg kvinde. Så nogle gange kan man godt blive mødt af nogle fordomme på byggepladserne. Man kan se, de tænker: “Mener de virkelig, hun skal arbejde her?” Men det er kun indtil, de lærer en at kende. Med det tunge arbejde handler det om at lære noget teknik i forhold til, hvordan man løser opgaverne. Jeg bliver aldrig lige så stærk som en mand, men jeg kan sagtens løse opgaverne i jobbet.
– Man skal kunne stå ved, hvem man er, og man skal have en viljestyrke for at være i det her job. Specielt når man er i lære. Der findes stadig dem, der har den gammeldags opfattelse, at lærlingene skal feje lageret. Der har jeg noget temperament og en stædighed, der gør, at jeg får lyst til at modbevise det.
Hvad synes du bedst om i dit job?
– Jeg kan godt lide, at en spade er en spade, og jeg trives også rigtig godt med at arbejde sammen med mænd. Jeg tror ikke, jeg ville trives på et kontor med udelukkende kvinder. Jeg kan virkelig godt lide humoren – det er et sjovt miljø at være i. Og så kan jeg også godt lide, at man har mulighed for at arbejde meget selvstændigt.
Hvad driver dig?
– Når der er opgaver, som virker svære, og som kræver, at jeg lige bruger to minutter mere til at tænke mig om for at finde en løsning, og ender med at løse det, så føler jeg, at jeg har haft en god dag.
Set i lyset af, at man efterlyser flere kvinder i byggebranchen, hvad tror du så, man kan gøre for at tiltrække flere?
– Jeg tror, at en af grundene til, at der mangler kvinder i byggebranchen, det er, at de er uvidende om, hvad jobbene indeholder. Det er ikke bare at skrue et bræt op på væggen eller sætte 300 stikkontakter op på en uge. Der er meget mere i det end det.
Det er netop en af grundene til, at Clara Jensen er med i projektet Boss Ladies. Her har hun mulighed for at udbrede kendskabet til branchen og nedbryde fordomme.
– Jeg tror, man skal være bedre til at fortælle om, hvad arbejdet indeholder, ligesom man skal fortælle om den jobsikkerhed, der er efter uddannelsen, at det er godt lønnet, og at det åbner mange døre at have en håndværksuddannelse, og der er rig mulighed for at læse videre.
– Jeg synes, man burde gøre det obligatorisk, at man skal prøve et håndværksfag i folkeskolen, så man får en indsigt i, hvad det indebærer. Hvis man som mig har forældre, der arbejder på kontor og med helt andre uddannelser, så ved man ikke meget om den branche. Så man skal ud og prøve det og se, hvad det er. Jeg var heldig, at jeg havde en veninde, der var elektriker. Ellers havde jeg nok heller ikke selv valgt den vej.
Hvad er fremtidsudsigterne, som du ser det, for kvinder i byggebranchen?
– Hvis man ikke laver en ændring i at introducere alle for håndværksfagene, så tror jeg ikke, antallet af kvinder i branchen vil ændre sig. Jeg var ude og holde oplæg for en klasse på en teknisk skole, hvor der i klassen sad 20-25 drenge og én pige. Det er så ulige fordelt, og den pige der sad der, hun havde selv en forælder, der var elektriker, så hun havde viden om faget. Men hvis man ikke har det, er det lukket land for mange. Jeg tror, det er virkelig vigtigt, at man får introduceret det for alle.
– Der er heldigvis allerede kommet flere kvinder i branchen, som godt kan tiltrække flere. Men jeg tror ikke, der kommer et markant ryk. Ikke med mindre, man ændrer noget. Jeg tror, EUX er et godt skridt på vejen, for som jeg ser det, betyder det, at man får nye kompetencer ind i byggefagene, og at man på den måde undgår at tabe nogle kloge hoveder på gulvet. Man har brug for mange forskellige kompetencer i håndværkerfagene. Jo flere, der kan noget forskelligt, jo bedre er det.
Se også de andre artikler i serien om ‘Kvinder i byggeriet‘.