Rimeco rykker rundt på Stigsnæsværket

Kulkraftværker er ikke lige sådan at fjerne. Men i Skælskør går arbejdet med netop sådan en opgave snart i gang.
En opgave skemalagt til at vare to år. Sådan bliver nedrivningen af Stigsnæsværket nær Aabenraa. Foto. Rimeco.
En opgave skemalagt til at vare to år. Sådan bliver nedrivningen af Stigsnæsværket nær Aabenraa. Foto. Rimeco.

Fornylig kunne virksomheden Rimeco fra Aabenraa afsløre, at man havde købt det gamle kulkraftværk Stigsnæsværket af den tidligere ejer Ørsted.

Og nu har man så løftet sløret, hvad der skal ske på matriklen. Det konsortium med Rimeco i spidsen, som har købt værket, har nemlig også P. Olesen og Sønner A/S med på holdet. Og næste år går nedrivningsopgaven så i gang.

Rimecos direktør, Klaus Peter Riggelsen siger:

– Vi har kigget på Stigsnæsværket i nogle år. Dels ligger der er en interessant nedbrydnings- og genbrugsopgave i værket, dels er Stigsnæs Transithavn en af de dybeste i Europa, og der er et stort potentiale i at udvikle og drifte denne havn. De partnere, der indgår i konsortiet, besidder en unik kompetence indenfor de områder, som skal indsættes på stedet. Så vi glæder os meget til opgaven, lyder det.

En udfordring af de større

Rundt omkring på den store grund, skal der ske en masse. Men udfordringen bliver ifølge nedriverne, at der skal lidt bedre planlægning til, sammenlignet med mere almindelige nedrivningsopgaver.

– Der er masser af steder, hvor vi er nødt til at fjernes den ene bygning, før man kan komme til at arbejde på noget af det andet. Vi skal have fundet steder til deponi og set, hvor meget af beton samt jern- og metalskrottet vi kan genanvende. Planlægning og koordinering er faktisk den største opgave, siger Rimecos direktør.

– Nedrivningen kommer sammenlagt til at tage to år, mens vi kalkulerer med en planlægningsfase på et halvt år, lyder det.

Og det er noget længere end den gennemsnitlige familiebolig. Her beregner Klaus Riggelsen med mellem fem og ti procent af tidsforbruget til planlægning, mens man altså er oppe på 25 procent på Stigsnæsværket.

20 mand i arbejde

Kostprisen ønsker direktøren dog ikke at udtale sig om. Men han forklarer, at nedrivningsopgaven kræver 20 personer på arbejde over to år. Hos P. Olesen og Sønner A/S, som er en af Danmarks største nedbrydningsvirksomheder, ser man frem til opgaven. Direktør Peter Olesen siger:

– Nedbrydning af store industrianlæg som Stigsnæsværket er en af vore særkompetencer, og da vi fik muligheden for ikke kun at få nedbrydningsopgaven, men også at indgå i et konsortium, som skal udvikle og drifte havnen, sagde vi straks ja. Vi ser frem til samarbejdet med vore nye partnere.

Relateret indhold