By og Havn sætter gang i udviklingen af Sydhavnen

Affredningen af et omdiskuteret område i København blev gennemført, og nu sætter man gang i udviklingen af Vejlandskvarteret, Selinevej Nord og Stejlepladsen.
Der var ikke lydhørhed fra myndighedernes side i forhold til at undlade ophævning af fredningerne i København. Nu er By & Havn klar til at udvikle på grundene. Foto: Emil Filtenborg.
Der var ikke lydhørhed fra myndighedernes side i forhold til at undlade ophævning af fredningerne i København. Nu er By & Havn klar til at udvikle på grundene. Foto: Emil Filtenborg.

Da Nikolaj Kirk gik i front for slaget om Amager Fælled, kunne politikerne ikke få sig selv til at gennemføre en affredning af området.

Men det slog et hul i kassen hos det kommunalt ejede selskab By & Havn, som havde regnet med indtægterne. Derfor har man nu overdraget et andet område bemeldte selskab, nemlig Vejlandskvarteret og Stejlepladsen. Som Dagens Byggeri har tidligere beskrevet, var der også her folkelig modstand, men uden en kendis-kok i front, lykkes det ikke at afværge denne runde affredninger. Derfor er By & Havn nu klar til at iværksætte udviklingen af området.

Processen ventes at strække sig over de næste par år med borgerinddragelse, miljøundersøgelser, arkitektkonkurrencer og endelig politisk vedtagelse af lokalplanerne for de enkelte områder. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse. Efterfølgende vil byggearbejdet kunne gå i gang.

I de kommende uger vil der blive udført miljø- og geotekniske boringer i områderne, hvor der udtages forskellige jordprøver. Formålet med undersøgelserne er at fastslå eventuel forurening af jorden og samtidig belyse undergrundens geologiske forhold, som kan have betydning for, hvordan byggearbejdet kan gennemføres.

Dialog og borgermøder

Som noget af det første vil By & Havn invitere lokale beboere, foreninger, erhvervsdrivende m.fl. til borgermøde om udviklingen af Vejlandskvarteret på Amager og Stejlepladsen i Sydhavnen. Det fortæller By & Havns administrerende direktør Anne Skovbro:

– Det er de lokale beboere, der kender områderne allerbedst, og de kvaliteter, som områderne allerede har, og som kan tænkes med ind i den videre udvikling. Derfor ønsker vi at invitere til dialog og borgermøde så tidligt som muligt i processen, siger Anne Skovbro.

Borgermøderne vil blive afholdt ultimo april og primo maj og her bliver der mulighed for at komme med input og idéer til de kommende arkitektkonkurrencer og masterplan for områderne. Masterplanerne skal danne grundlag for, hvordan områderne kan udvikles til nye, bæredygtige og attraktive bydele med fællesskaber, forskellige boligformer, arbejdspladser og kommunale velfærdsinstitutioner som fx skole og plejehjem.

Grønne københavnerkvarterer

Det er et politisk fokus, at der i arkitektkonkurrencen lægges vægt på bæredygtighed og et generelt grønt udtryk i byrummene ved blandt andet Vejlandskvarteret. Det ligger helt i tråd med By & Havns værdier for byudvikling.

– Vi ser frem til at konkretisere ambitionen om bæredygtige bydele. Vi vil gå forrest i at skabe bykvarterer med ressourcevenligt byggeri, lavt energiforbrug og andre grønne løsninger, hvor københavnerne trives og oplever gode fællesskaber. Vi ønsker, at det bliver varierede og mangfoldige bydele, siger Anne Skovbro.

Det ligger fast, at Vejlandskvarteret og Stejlepladsen skal udvikles til boligkvarterer, mens Selinevej Nord er tænkt som et rent erhvervsområde. Processen for Selinevej er fortsat under udvikling.

Relateret indhold