DEG og SMVdanmark revser svage søgetal

Selvom der er en stigning i søgetallene, er det bare slet ikke nok.
For første gang siden 2012 er 20 procent af eleverne fra folkeskolen fortsat videre på en videregående uddannelse. Foto: Emil Filtenborg Mikkelsen.
For første gang siden 2012 er 20 procent af eleverne fra folkeskolen fortsat videre på en videregående uddannelse. Foto: Emil Filtenborg Mikkelsen.

Der er en stigning på 0,7 procentpoint i årets søgetal til erhvervsuddannelserne. Hvor politikerne er glade for, at der for tredje år i streg er en stigning, er der noget mere mistro fra organisationerne.

SMVDanmark, organisationen for små og mellemstore virksomheder, kalder i en pressemeddelelse stigningen for “lillebitte”.

– Vi er faktisk skuffede. Det er fint med de små stigninger i søgetallene hvert år, men hvis man kigger ned i tallene, så handler historien reelt om, at lige godt 400 elever flere har søgt en erhvervsuddannelse i år. Det er simpelthen ikke noget, der kommer til at løse de små og mellemstore virksomheders problemer med at skaffe kvalificeret, faglært arbejdskraft, siger Heike Hoffmann, der er chefkonsulent i SMVdanmark.

Også hos Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier synes man, at stigningen i tallene går noget langsomt.

– Det er naturligvis positivt, at tallet samlet stiger, så det nu er hver femte elev, der har valgt en erhvervsuddannelse, og vi dermed har udsigt til flere faglærte. (…) Men udviklingen går med meget små skridt, så der er fortsat behov for et stærkt politisk fokus, eftersom vi er langt fra det politiske mål, siger Kim Simonsen, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne (DEG), i en pressemeddelelse.

Problemer med target

Ifølge erhvervsskolereformen fra 2014 er planen, at 25 procent af folkeskoleeleverne i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse, mens 30 procent skal starte på en erhvervsuddannelse i 2025.

Sandsynligheden for, at det sker, er meget lille, mener DEG.

– Det ser uhyre vanskeligt ud, så de nye søgetal bør illustrere for politikerne, at der skal mere radikale initiativer til i forhold til ungdomsuddannelserne, hvis de vil ændre de unges søgemønstre markant. Derfor håber vi, at en ny regering efter det forestående folketingsvalg vil nedsætte en ungdomsuddannelseskommission, som kan analysere og komme med anbefalinger til et nyt system, der stemmer bedre overens med både de unges og samfundets interesser, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier ? Lederne.

Det er man enige i hos SMVdanmark.

– Alt det arbejde, der er gjort politisk, vejledningsmæssigt og på alle mulige andre fronter, har en alt for lille effekt. Vi kan ikke leve med eller leve af de små stigninger på sigt. Vi har brug for mere radikale ændringer i søgemønstret, siger Heike Hoffmann.

Relateret indhold