Tidligere vindere
- 2000: Herning Kommune
- 2001: TIVOLI A/S
- 2002: Rosengårdcentret
- 2003: Aars Kommune
- 2004: Hedegaard Agro
- 2005: Vridsløselille Andelsboligforening VA
- 2006: Fyens Stiftstidende
- 2007: Skive Kommune
- 2008: Novo Nordisk
- 2009: Ernst & Young
- 2010: Fiberline Composites
- 2011: Kolding Kommune
- 2012: Region Sjælland, REEZE-projektet
- 2013: Jørgen Steen-Nielsen, Information
- 2014: Connie Hedegaard, Klimakommissær
- 2015: Coloplast
- 2016: Espergærde Gymnasium og HF
- 2017: Københavns Lufthavne A/S
- 2018: EnergyLab Nordhavn
Energiforum Danmarks formand, Lars Thygesen er begejstret over de fire nominerede til Energi- og miljøprisen 2019.
– Vores valg af kandidater afspejler på den ene side lysten til at hylde det gode håndværk og den gedigne indsats for energiledelse. Det er ikke raket-videnskab eller epokegørende nyt, men godt og inspirerende arbejde. På den anden side står to kandidater, der gør noget anderledes. PensionDanmark, som gør bæredygtigt byggeri til en god business-case og Gate 21, der nedbryder silo-tækningen i branchen og samler kommuner, leverandører, rådgivere og forskningsinstitutioner i samarbejder, som afprøver nye koncepter og ideer på energi- og klimaområdet – det bliver ikke nemt at udpege en vinder, siger formanden.
Inspiration og resultater
I DAB, der administrerer almene boliger, er resultaterne ikke skabt overnight. Der er tale om et langt, sejt træk, hvor administrationsselskabet løbende introducerer nye initiativer og indsatser for at holde udviklingen på rette spor. Der er uddannet 150 grønne ambassadører blandt ejendomsfunktionærerne, som er med til at optimere boligafdelingernes energiforbrug og finde nye tiltag, der kommer miljøet og beboernes økonomi til gode. Der er ansat energirådgivere, som vejleder boligafdelingernes bestyrelser i, hvilke løsninger der er mest hensigtsmæssige. Og der tænkes automatisk energirigtige løsninger ind i renovering og nybyggeri. Med en vedholdende og varieret indsats er det lykkedes DAB at være et grønt skridt foran.
Bæredygtighed er en god investering
PensionDanmarks vigtigste opgave er at forrente medlemmernes penge bedst muligt, og på ejendomsområdet har de taget det strategiske valg at investere i certificeret bæredygtigt byggeri. Alt nybyggeri – erhverv som bolig – bliver bæredygtighedscertificeret efter DGNB, eller såfremt kunden ønsker det efter BREEAM eller LEED. PensionDanmark investerer bæredygtigt, fordi det er godt for miljøet og forretningen, og den betragtning er tiltrængt og forfriskende.
Energiledelse er godt købmandskab
Også Salling Group kan være med, når talen falder på gode investeringer og godt købmandskab. Her har man inden for de sidste par år skabt imponerende resultater med energiledelse. Fx har Føtex sparet hele 3,4 pct. svarende til 3.545.287 kWh el på bare et år, alene på baggrund af en adfærdskampagne i Føtex-kæden. En kampagne baseret på et grundigt forarbejde med målinger, logninger og registreringer. Og ikke mindst stor opbakning fra samtlige medarbejdere, der har deltaget aktivt.
Nedbryder silotækning med partnerskaber
Intelligent vejbelysning, indeklima i skoler og strategisk energiplanlægning i hovedstadsområdet. Listen over projekter og samarbejder, som Gate 21 har indgået i, er alenlang og vidner om, at de med deres partnerskabskoncept har formået at samle branchen på tværs om nytænkende projekter. Siloerne nedbrydes og nye løsninger og koncepter opstår og afprøves, og det giver branchen et inspirerende indspark til energi- og klimaindsatsen.
Vinderen afsløres på Energiforum 2019 den 5. marts.