Analyse: Håndværkere savner viden om bæredygtighed

Halvdelen af håndværkerne peger i Stark's bæredygtighedsanalyse på manglende viden som en af de tre største udfordringer for udviklingen af mere bæredygtigt byggeri.
Det kan være svært at vurdere, hvad man må og ikke må, siger murermester Karsten Lange, OPN A/S.
Det kan være svært at vurdere, hvad man må og ikke må, siger murermester Karsten Lange, OPN A/S.

Murermester Karsten Lange er direktør for Ishøj-murervirksomheden OPN A/S, som bl.a. har specialiseret sig i restaurering og renovering af fredede og bevaringsværdige bygninger som kirker og slotte. Og han er en af dem, der efterlyser mere viden om bæredygtighed i øjenhøjde med de håndværkere, som dagligt arbejder ude på byggepladserne:

– Vi arbejder på en del entrepriser, hvor der stilles krav om genbrug af materialer. Men det kan være svært at vurdere, hvad man må og ikke må, og du kan fx ikke bare se på en mursten, om den er forgiftet med PCB og derfor ikke må genanvendes. Vi savner klarere og mere ensartede regler, som formidles på en måde, så alle er med på, hvad vi skal rette os efter. Bæredygtighed er glimrende nok, men der er simpelthen for lidt viden i direkte øjenhøjde med os, der arbejder med tingene ude i virkeligheden, siger Karsten Lange.

Håndværkerne glemmes

Stark laver sin landsdækkende undersøgelse for anden gang, og den kaster detaljeret lys over, hvordan bæredygtighed ser ud fra håndværkernes synsvinkel.

En af branchens store udfordringer er netop, at de små og mellemstore byggevirksomheder ofte glemmes, når de gode visioner skal realiseres ude på byggepladserne. Dermed er der også behov for at få skabt mere fokus på, hvordan bæredygtighed kan gøres nemmere for de udførende.

– Undersøgelsen giver et dugfrisk indblik i, hvordan virkeligheden faktisk tager sig ud, set fra de små og mellemstore håndværksvirksomheders synsvinkel. På den måde kan vi nemmere identificere udfordringer og muligheder, så vi sammen kan finde de løsninger, der skal til for at skabe en bæredygtig udvikling, som gavner alle led i værdikæden, siger administrerende direktør i Stark, Britta K. Stenholt.

Hos Stark har man lanceret flere initiativer, som bidrager til at skabe øget klarhed over bæredygtigt byggeri og gøre det nemmere for håndværkerne. Eksempelvis fremgår dokumentation for bæredygtigheden af kædens certificerede træ direkte af håndværkernes følgeseddel, så de blot kan bruge denne som dokumentation over for rådgiver og bygherre.

Et andet eksempel er faglige fyraftensarrangementer med fokus på at klæde håndværkerne bedre på til at bygge bæredygtigt. Her har kæden de senere år samarbejdet med bl.a. Videncenter for energibesparelser i bygninger om at levere viden og knowhow, der tager afsæt i arbejdsdagen ude på byggepladserne.

Relateret indhold