Markant nedjustering i MT Højgaard efter MgO-afgørelse

Entreprenørgiganten er rendt ind i nye økonomiske problemer efter dom over datterselskab i voldgiftsag.
Entreprenørkoncernen nedjusterer forventningen til resultat af primær drift til et underskud omkring 400 mio. kr. mod tidligere et overskud i niveauet 0-50 mio.kr. Arkivfoto: Torben Jastram.
Entreprenørkoncernen nedjusterer forventningen til resultat af primær drift til et underskud omkring 400 mio. kr. mod tidligere et overskud i niveauet 0-50 mio.kr. Arkivfoto: Torben Jastram.

En voldgiftsret har afsagt en kendelse, som pålægger MTH Groups datterselskab Enemærke & Petersen A/S at betale 2,8 mio. kr. ekskl. moms og sagsomkostninger for anvendelse af MgO-vindplader på en rækkehusbebyggelse i 2013/2014.

Afgørelsen betyder, at koncernen nedjusterer forventningerne til årets driftsresultat fra tidligere 0-50 millioner kroner til nu et underskud på 400 millioner kroner. Omsætningen ventes uændret at blive omkring 6,8 milliarder kroner.

Kendelsen, der er endelig, skærper efter koncernens opfattelse retspraksis på området, da ansvaret for brug af MgO-plader for første gang placeres hos entreprenøren frem for rådgiveren i de tilfælde, hvor rådgiveren har godkendt entreprenørens forslag og dermed anvendelsen, men hvor entreprenøren ikke har givet rådgiveren eller bygherren specifikke oplysninger om, at MgO-plader var et nyt og uprøvet produkt. Dette til trods for at voldgiftsretten anerkender, at anvendelsen af MgO-plader var stigende og ved udgangen af 2012 udgjorde 75 procent af markedet for vindplader.

Skøn ved fortsat tvivl

På baggrund af den modtagne kendelse foretager MTH Group en regnskabsmæssig hensættelse til dækning af koncernens eventuelle forpligtelser i andre boligbyggerier og renoveringer, hvor der blev anvendt MgO-plader. Hensættelsen er baseret på en skønsmæssig vurdering og omfatter også en række sager, hvor der fortsat er tvivl om ansvarsgrundlaget.

– Vi må konstatere, at den overraskende voldgiftskendelse efter vores opfattelse ændrer den tidligere praksis markant, når det kommer til ansvarsfordelingen mellem entreprenør og rådgiver ved valg af byggematerialer. Derfor tager vi nu konsekvensen og hensætter til eventuelle forpligtelser i øvrige projekter med MgO-vindplader. Jeg vil gerne understrege, at den regnskabsmæssige hensættelse er baseret på en skønsmæssig vurdering, og at den også omfatter en række sager, hvor der fortsat er tvivl om ansvarsgrundlaget. Det er således stadig sådan, at vi vil se på hver sag enkeltvis, fordi præmisserne er forskellige fra sag til sag. Hensættelsen betyder, at vi må nedjustere forventningerne til året, og vi glæder os over tilsagnet fra Knud Højgaards Fond, som sikrer vores kapitalgrundlag og likviditet, siger bestyrelsesformand Søren Bjerre-Nielsen, MTH Group.

Relateret indhold