Renoveringen af Multikulturhuset Sønderborg

Til september kåres vinderen af Renover Prisen 2018. I denne uge præsenterer vi dag for dag de seks nominerede. I dag finalist nr. 3 - Multikulturhuset i Sønderborg.
Multikulturhuset i Sønderborg. Foto: Carsten Ingemann.
Multikulturhuset i Sønderborg. Foto: Carsten Ingemann.

Om projektet

  • Realiseret: 2017
  • Anvendelse: Kultur
  • Areal: 501-5.000 kvm.
  • Bygherre: Sønderborg Kommune
  • Arkitekt: AART Architects og ZENI Arkitekter
  • Ingeniør: Alectia og Niras
  • Entreprenør & Totalrådgiver: Hoffmann A/S

Renoverprisen uddeles i år for sjette gang, og de mange indstillinger er skåret ned til seks meget interessante nominerede. En af dem er et kulturhus i Sønderborg.

Den verdenskendte arkitekt Frank Gehry blev for år tilbage bedt om at lave en masterplan for Sønderborgs nye havn. Alle bygninger på havnen skulle rives ned, på nær én. Det 100 år gamle pakhus fik en central rolle i masterplanen.

Det var langt fra alle, der kunne forstå, at lige netop det gamle faldefærdige pakhus skulle bevares, når alt andet skulle være nyt og innovativt. Det førte til mange og lange diskussioner blandt menigmand og mellem kommunens politikere. Det endte med, at byrådet besluttede, at pakhuset skulle være en del af Multikulturhuset. Nyt og gammelt skulle kendetegne huset. Ved at bevare så meget så muligt af pakhusets karakter, kan der skabes et solidt kulturhistorisk islæt i Multikulturhuset og det omgivende havnemiljø.

Pakhuset ligger nu som et arkitektonisk og kulturhistorisk bindeled mellem den nye bydel på havnen og den omkringliggende bydel, der blev etableret for over 100 år siden.

Fem etager blev til tre

Den eksisterende bjælkekonstruktion i pakhuset er ikke noget, man oplever mange steder. Den er derfor bevaret og blevet en del af bygningen, nu fremstår huset med et helt særligt udtryk. For at opnå en brugbar bygning er fem etager blevet til tre etager, alle med god rumhøjde. Dette er helt i overensstemmelse med at tilføre kreativitet i bygningen. På øverste etage er der opført to atelier, der tilhører Sønderjyllands Kunstskole. I stuetagen og på 1. sal er henholdsvis børnebiblioteket og Det tyske bibliotek designet sådan, at reoler og inventar passer ind mellem de originale bjælker og søjler.

Taget var på et tidspunkt blevet skiftet til eternit tag. Det er nu igen belagt med vingetegl og er igen forbundet med den omkringliggende bydel, der også er over 100 år gammel.

Den mere end 100 år gamle trækonstruktion i Pakhuset blev gennemgribende renoveret. Rådne spær og bjælker er nænsomt blevet repareret og forstærket. Pakhusets tag blev udskiftet og dele af det gamle bindingsværk er udskiftet ved brug af de samme håndværksmetoder, som da pakhuset blev opført. Dengang brugte man ikke sømbeslag, så håndværkerne har skåret samlingerne ud i tømmeret og f.eks. lavet en ‘fransk lås’.

Mere om projektet her.

Syv nomineringskriterier

I arbejdet med at udvælge de nominerede projekter har nomineringsudvalget vurderet projekterne i forhold til syv nomineringskriterier: eksempelværdi, energikrav og bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og værdiforøgelse samt udførelseskvalitet.

Det er et valgkollegie bestående af 70 udpegede medlemmer fra branchen, der får det endelige ord. De skal stemme om, hvilket projekt der skal løbe med titlen som Danmarks bedste renovering 2018 og få en check med sig hjem på 100.000 kr. Vinderen kåres ved en prisfest den 6. september

Se omtalen fra mandag af Bondegården i Havreholm.

Se omtalen fra tirsdag af Korngården i Ballerup.

Multikulturhuset i Sønderborg er blandt de seks nominerede til Renoverprisen 2018.

Relateret indhold