Det er en tradition på byggemessen Byggeri 18 at byggeriets parter uddeler tre priser til særligt bæredygtige produkter i branchen. Der gives en energi-pris, en klima-pris og en miljø-pris, men som noget nyt i år blev der også uddelt en særlig pris til et selskab, nomineringskomiteen ikke kunne overse.
Den første pris var Byggeriets Klimapris, som blev overrakt af Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S).
Kronospan ApS vandt for deres Novopan Klimagulv, som er en ny 25 undergulvsplade produceret af genanvendt træmateriale med en markant reduktion i CO2-belastningen ved fremstilling, anvendelse og bortskaffelse af produktet i sammenligning med alternative tunge bygningsdele.
Novopan Klimagulv er det eneste undergulv til gulvvarme i Skandinavien, der har opnået Svanemærket primært på grund af de anvendte råvarer er CO2-neutrale og virksomhedens vægt på cirkulær økonomi i produktionen, sagde Jacob Bjerregaard.
Mindst 70% af råvarerne til pladeproduktionen er genanvendt træffald fra kommunale affaldspladser kombineret med spåner og trærester fra danske træindustrier – og dermed CO2-neutrale råvarer. De resterende 30% af råvarerne er bæredygtigt FSC- og PEFC-certificeret træ fra danske skove.
Energirigtig trappeløsning
For en særlig energirigtig trappeløsning vandt Wood Step A/S Byggeriets Energipris. Denne trappeløsning reducerer problemer med kuldebroer og træk, skriver nomineringskomiteen som begrundelse.
Det er en topisoleret loftstrappe med 87 mm front samt toplem i tagrummet også med 87 mm front, hvilket har sikret en testet u-værdi på kun 0,37. Konstruktionen imødekommer de øgede tæthedskrav i BR2020.
Løsningen er forberedt til en samlet isoleringstykkelse af loftet på i alt 550 mm, men kan forhøjes ved større isoleringstykkelser og er 100% PEFC certificeret. Løsningen sikrer et lavere energiforbrug og er produceret ud fra et bæredygtigt hensyn til miljøet, skriver nomineringskomiteen.
Miljøpris til Komproment
Komproment vandt for en miljøstrategi, der sætter fokus på cradle to cradle.
– Komproment har iværksat en miljøstrategi, de har udviklet facade produkter med udgangspunkt i adskillelse og genanvendelse, og de arbejder med dokumenteret bæredygtighed via Cradle to Cradle certificeringer.
– Komproment har fokus på dokumenteret bæredygtighed, og derfor har de valgt at “Cradle to Cradle”-certificere deres facade division. Forudsætninger for dette er, at produkterne er udviklet til adskillelse, samt at der ikke indgår skadelige stoffer i produkterne. 5 produkter er certificeret på sølv niveau.
– Komproment har herudover indført begrebet “sort boks” i byggebranchen. Med facaderne leveres en “sort boks” med materialeoplysninger, således at materialerne kan genanvendes på den rigtige måde og indgå i det cirkulære byggeri. Den indeholder al nødvendig viden omkring materialernes sammensætning og er samlet fysisk ved facaderne. Hermed kan materialerne ved nedtagning om mange år direkte recirkuleres, enten ved genopsætning, omsmeltning eller andet, skriver nomineringskomiteen.
Særpris
Som noget helt nyt blev der uddelt en pris til en fjerde. Prisen gik til en virksomhed, som ifølge nomineringskomitéen tænkte arbejdsmiljø helt ud i det yderste led.
H+H Ergo vandt i 2017 Patent Nords innovationspris for “på innovativ vis at kombinere øget konkurrenceevne med forbedret arbejdsmiljø” og for liftens betydning for arbejdsmiljøet. H+H tænker sikkerhed og arbejdsmiljø helt ud i sidste led af værdikæden.
H+H Ergo overtager en række fysisk krævende opgaver i forbindelse med opførelse af byggeri, hvilket mindsker nedslidning. I alt er der udtaget tre patenter på H+H Ergo. Det seneste er et krydslasersystem, som skal lette arbejdet med montagen yderligere, og som vil blive præsenteret på Byggeri’18.